In ciuda pierderilor inregistrate pe pietele financiare, averile persoanelor fizice din Germania au ajuns anul trecut la o suma totala de 4.715 miliarde de euro, un nivel maxim istoric, arata cifrele anuntate joi de Bundesbank si citate de AFP.

Un purtator de cuvant al bancii centrale a precizat ca, dupa reunificare, bogatia germanilor a crescut constant.

Aceasta suma totala de 4.715 miliarde de euro nu cuprinde insa alte tipuri de active, precum bunurile imobiliare, de exemplu.

Bundesbank a spus ca, pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa, germanii au fost fortati, anul trecut, sa isi orienteze mare parte a economiilor in plasamente bancare pe termen scurt sau polite de asigurare, indepartandu-se de plasamentele in obligatiuni.

Turbulentele de pe pietele financiare au condus la pierderi totale de 92 de miliarde de euro anul trecut, in urma plasamentelelor in actiuni si obligatiuni.

Conform Bundesbank, datoria privata a germanilor a crescut in general si s-a ridicat anul trecut la 1.549,8 miliarde de euro, fata de 1.547,6 miliarde in 2010.

Insa, in urma cresterii economiei tarii, rata de indatorare a sectorului privat, masurata ca raport intre datoria germanilor si produsul intern brut, a scazut la 60,3%, fata de 61,9% la finalul lui 2010.