"Urcarea plafonului de scutire de la plata TVA la 220.000 de lei pentru micile intreprinderi incearca reducerea numarului de platitori de TVA, atat in scopul reducerii costurilor de administrare, dar si in scopul reducerii fraudei de TVA. Masura nu subtiaza baza de impozitare decat intr-o foarte mica masura. Cred ca masura trebuie salutata, readuce practic plafonul de scutire aproape de nivelul existent inainte de aderare", a explicat Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran intr-o discutie avuta vineri cu cititorii HotNews.ro. Biris mai spune ca aceasta masura este singura masura pozitiva din proiectul Finantelor de modificare a Codului Fiscal. "Noile prevederi ale Codului Fiscal nu ajuta ci mai degraba incurca companiile. Nu am identificat decat o singura masura pozitiva: cresterea plafonului de scutire la TVA, dar si aceasta are implicatii doar pentru afaceri mici si foarte mici", crede Gabriel Biris.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

Intrebat cum priveste initiativa Guvernului de a introduce un "impozit zero" pentru diferenta intre profitul obtinut intr-o anumita perioada si cel declarat intr-un interval anterior, anuntata de minsitrul delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar, Biris s-a declarat mai degraba sceptic: "Am fost in sala cand dl Isar a mentionat acest lucru. Sincer, la acel moment nu am inteles ce vrea sa spuna. Acum inteleg, dar nu inteleg cum ar putea fi aplicata fara sa dea nastere la tot felul de "optimizari". Parerea mea e ca nu trebuie sa reinventam apa calda, nu avem nevoie de experimente. Mai bine sa imbunatatim ce avem", a spus Biris.

Una din solutiile propuse de consultantul fiscal consta in plafonarea bazei de calcul a contributiilor sociale la un nivel rezonabil, largita aceasta baza de calcul, imbunatatita legislatia muncii si intarite controalele. Intrebat care ar fi concret nivelul acestei plafonari, Biris a spus: "Un nivel rezonabil consider ca ar fi doua sau maxim 3 salarii medii pe economie; baza de calcul a contributiilor (toate) sa fie plafonata la acest nivel. De asemenea, calculul contributiilor sa nu mai fie in functie de tipul veniturilor, ci doar de cuantumul lor", a explicat acesta.

Potrivit lui Biris, ar trebui eliminat art.4 din Codul Fiscal care arata ca acesta se poate modifica numai prin lege nu si prin OUG. "Este probabil cel mai criticat art. din Codul Fiscal. Este complet inutil, a fost respectat doar in 2004 si, cred, 2006. In 2010 am avut 12 modificari, din care 3 intr-o singura saptamana. Se abuzeaza de Ordonante. Asta e, ce putem face? In opinia mea, articolul este inutil si ar trebui eliminat. In lipsa vointei politice, el nu face decat sa insele asteptarile investitorilor", explica Biris.

Vezi toate raspunsurile date de Gabriel Biris in timpul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro