Conform datelor publicate vineri de Ministerul Finantelor, executia bugetului general consolidat pe primele 4 luni din acest an arata un deficit de - 5,0 miliarde lei, respectiv 0,83 % din PIB, fata de un deficit realizat la aceeasi data a anului precedent de - 4,4 miliarde lei respectiv 0,75% din PIB. Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritati pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash si 3% pe standarde europene. Actualul nivel al deficitului situeaza Finantele intr-o pozitie relativ confortabila fata de tinta anuala de deficit, in scenariul in care nu se produce o catastrofa la nivelul UE.

1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 62,0 miliarde lei au fost cu 7,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,3pp ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,1% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).

Contributiile de asigurari au fost in suma de 17,0 miliarde lei, in crestere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,3%), precum si la veniturile nefiscale (+19,1%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 30,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 67,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,9% fata de anul precedent, si cu 0,3 pp ca pondere in PIB.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari fata de anul 2011, dobanzi cu 44,0%, cheltuieli de capital cu 31,4%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii din fondul national de sanatate (+6,6%), ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente, precum si la administratiile locale (+17,3%) ca urmare a transformarii unor spitale in camine de batrani conform HG 212/2011.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011)

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,7 miliarde lei, crescand in termeni nominali cu 36,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  • Deficitele nu sunt in mod necesar un rau. Totul e sa poti sa le gestionezi

Keynes, in celebra sa "Letter to President Rosevelt- din 31 decembrie 1933, sugereaza ca investitiile publice sa fie finantate chiar si printr-un deficit bugetar"- dispozitiv anticiclic, utilizat in calitate de instrument de relansare economica. Reduceti somajul, si deficitul bugetar va avea grija sa se reduca singur", mai spunea Keynes.

Daca treci si prin cercetarea economica, constati ca pe termen lung, deficitele fiscale persistente nu sunt inflationiste in cazul tarilor cu inflatie mica. Journal of Monetary Economics a analizat 107 economii, timp de 40 de ani in cazul tarilor cu inflatie de peste 5% si al economiilor emergente.

  • Isarescu, despre deficitul bugetar: Grija noastra este sa avem un dezechilibru care sa poata fi administrat

"Deficitul bugetar al Romaniei este cauzat de dezechilibrul intre economisire si investitii", explica Guvernatorul. "Nu economisim suficient pentru a investi si atunci trebuie sa apelam la imprumuturi externe. Daca acest deficit se reduce la zero, atunci nu te poti dezvolta decat din rezerve proprii. Grija noastra este sa avem un dezechilibru care sa poata fi administrat atat in sectorul bugetar, cat si in cel privat", a explicat Isarescu, la un forum.

El a subliniat necesitatea stimularii economisirii pe termen lung. "Trebuie sa stimulam economisirea durabila. In acest moment, vorbim despre economisire pe termen scurt. Cu greu, bancile comerciale pot convinge clientii sa economiseasca pe zece ani. Sunt clienti care se plimba cu banii de la o banca la alta si pentru 0,5% in plus la dobanda", a mai spus guvernatorul.