S&P a reconfirmat ratingul Romaniei la "BB+", cu perspectiva stabila/ Nota Romaniei, sub presiune daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si cele in moneda locala a fost reconfirmat la BB+, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul "B". "Ratingurile Romaniei sunt constranse de nivelul scazut de prosperitate, de vulnerabilitatea la socurile externe si de dominatia bancilor austriece si elene in sectorul bancar. Calificativele sunt insa sustinute de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, iar economia a inceput sa se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", potrivit S&P.
Perspectiva stabila reflecta opinia S&P ca Romania va continua sa consolideze finantele publice, in mare parte in conformitate cu tintele stabilite, iar dezechilibrele externe vor fi mai moderate fata de trecutul recent.
Autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale bancilor straine limiteaza efectele de contagiune
Institutiile financiare straine detin 83% din activele sectorului bancar din Romania, din care 39% de catre bancile austriece si 13% in cazul bancilor din Grecia.
S&P considera ca autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale acestor banci limiteaza efectele de contagiune, daca increderea in sectorul bancar elen va continua sa scada, se arata in comunicatul institutiei financiare.
In opinia S&P, exista riscul ca dificultatile bancilor mama straine sa le determine sa reduca semnificativ expunerea transfrontaliera, limitand astfel disponibilitatea creditelor. Liniile de credit ale companiilor mama catre subsidiare sunt de 25% din totalul obligatiilor financiare (excluzand capitalul) existente in sectorul bancar roman si de 35% in cazul subsidiarelor bancilor elene.
Agentia noteaza ca reglementarile si mecanismele prudentiale au fost intarite astfel incat sa atenueze riscul unor retrageri de fonduri sau de capital de catre bancile mama.
S&P: Angajamentul pentru reformele structurale sau constrangerile bugetare ar putea fi testate de opozitia populatiei
S&P anticipeaza incetinirea cresterii economice de la 2,5% anul trecut la 1,2%, din cauza cererii externe si interne mai mici. Pe termen mediu, ritmul de crestere a PIB va ajunge la 3,5%, ca urmare a investitiilor mai mari, facilitate de utilizarea sporita a fondurilor UE si de redresarea investitiilor straine directe, care vor sustine cheltuielile de consum si exporturile.
Consumul privat este probabil sa ramana constrans pe termen mediu de necesitatea reducerii indatorii populatiei, in conditiile in care creditele in valuta, in special in euro, reprezinta circa doua treimi din totalul portofoliilor de imprumuturi.
Cursul leului s-a stabilizat, dar este in prezent cu circa 30% mai slab fata de un maxim atins la jumatatea anului 2007, amplificand presiunea asupra celor cu imprumuturi in valuta.
"Autoritatile romane au respectat pana acum reformele convenite cu FMI in actualul program preventiv. Totusi, angajamentul pentru reformele structurale sau constrangerile bugetare ar putea fi testate de opozitia populatiei, in special in perspectiva alegerilor generale. In plus, incetinirea cresterii economice in Europa ar putea reduce performantele balantei de plati a Romaniei si ar putea spori vulnerabilitatile finantarii externe", apreciaza S&P.
Guvernul are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB in acest an, calculat dupa standardul european ESA, in pofida deciziei de majorare a salariilor din sectorul public in iunie si decembrie, pentru inversarea taierilor anterioare.
S&P precizeaza ca anticipeaza "un anumit derapaj fiscal, partial din cauza prognozei mai mici de crestere a PIB, si a riscurilor asociate alegerilor parlamentare din noiembrie".
Agentia anticipeaza, de asemenea, ca datoria guvernamentala neta va atinge un varf de circa 30% din PIB in 2012, urmand apoi sa scada treptat.
S&P noteaza ca arieratele guvernamentale au scazut la 0,2% din PIB, in principal la nivelul autoritatilor locale, dar arieratele companiilor de stat se ridica la circa 4% din PIB.
Ratingul Romaniei, sub presiune daca ritmul sau amploarea consolidarii fiscale ar incetini dincolo de asteptarile S&P sau daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala
Companiile de stat din energie si transporturi sunt in curs de reformare, prin liberalizarea preturilor si restructurare, dar S&P considera ca ar putea exista o reticenta la inchiderea celor care inregistreaza pierderi, sau pentru vanzarea activelor de stat, intrucat masurile ar fi nepopulare.
Agentia anticipeaza totodata ca deficitul de cont curent va ramane la circa 4% din PIB in acest an.
Ratingul Romaniei ar putea fi sub presiune in cazul in care ritmul sau amploarea consolidarii fiscale ar incetini dincolo de asteptarile S&P sau daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala.
In schimb, ratingul ar putea fi imbunatatit daca guvernul va continua sa aplice masurile structurale pentru imbunatatirea competitivitatii si a cresterii economice, in paralel cu prudenta fiscala.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
si a limbii engleze.
*
Cu româna cum stai ?
Pentru ca - pe bune -sintagma
”nivelul scazut de prosperitate”
nu intra la ”meritele celor dinainte”
*
Sigur intra la ”meritele” autocontabilizate de
domnul Basescu
al carui scop in viata - pe langa multiplicarea
numarului de case pentru el si familia lui - este
sa isi vada poporul nefericit, chinuit, austerizat si isterizat.
*
In rest insa nici in Romania nici prin alte parti
oamenii normali la cerebel nu includ saracia
la ”merite”
E adevarat numai pana la "nefericit, chinuit si austerizat"
De isterie se ocupa Antena3, asta nu e meritul lui Basescu.
Parerea mea.
oamenii normali la cerebel nu includ saracia
la ”merite”"
Da' bunastarea pe datoriew o includ la mertite??? Daca to vorbesti de oameni intregi la cerebel, o fi bine sa avem bunastare cheltuind in mod constant cu 10-15% mai mult decit producem???
Da' important e burdihanul milogului si al specialistului in solitaire bugetar, nu altceva. Corect?
Trebuie sa chemem alaturi de noi fortele progresiste din lumea intreaga, numai uniti putem reusi. Traiasca liderii nostri Ponta si Antonescu, traiasca Antenele care ne explica obiectiv ce se intampla, traiasca votantii destepti care ne iubeste (sic)! La final am atasat un fisier audio cu imnul Partidului Conservator, nu stiu daca s-a incarcat... sunt foarte emotionat.
Din pacate slogane de genul "Conteaza ce ai in stomac si-n cont" menite a minimiza orice progres facut de România si de români, prind la foarte multa lume subeducata sau cu creierul prelucrat de masinile de tocat minti ale tembeliziunilor mogulilor.
Catastrofa ba... ! B inseamna in privinta obligatiunilor: "Obligatiuni care nu au caracteristici investitionale" BB inseamna " capacitatea debitorului de a-si indeplini obligatiunile este supusa incertitudinii si riscurilor" , este junk, cu alte cuvinte nu este recomandata pentru a se face investitii in industria si agricultura ei. Bateti campii cu gratie, tantalailor.
atunci, cum ramane ca schimbati tot, dati totul boborului infometat de atatia ani de reforme strambe, etc.
adica, una vorbiti si ca boc tre' sa faceti !
ba, pontanacul, face ce'i spune base !
base a zis, in plenul palavramentului, ca din iunie se intregesc lefurile bujetatilor.
pontacul se bate cu pumnii in piept ca a facut'o din capul lui. adica, din capul lui a executat numai pe jumate, dovedind ca e junior. a dat numai jumate inapoi.
nici macar ce'i spune base sa faca, nu e in stare sa implineasca !
hai useleu !
spre noi culmi de prosperitate si progres !
asa cum zice legamantu' dela al batran !
adevarul este ca pontacul moare de necaz ca nu e ca base !
invidios. asta e cuvantul.
totusi, ramane pm lui base ! :))
si vorba lui antenescu, nici sa minta ca base nu e in stare.
minte mereu si prost.
nu e niciodata vinovat, vinovat este altul.
el face totul bine.
d'aia nici figura cu daramatul n'o sa'i iasa.
la toamna, dupa alegeri, chiar daca useleii vor castiga, pontacu si porumbacu ies din scena, cum a iesit si grajdaru ala de'o saptamana..
asta este procedura standard la usl.
pionul de sacrificiu.
pontanacul este nebunul de sacrificiu...
sau mascariciul, cum mai este numit nebunul la curtile nobile. (dela cornu :))