Banca Nationala a Elvetiei lucreaza la mai multe scenarii prin care sa se protejeze in cazul iesirii Greciei din zona Euro. "Situatia in ultimele saptamani s-a deteriorat si a devenit mult mai incerta", explica Guvernatorul Thomas Jordan. Un grup de lucru al Confederatiei pregateste masuri pentru scenarii diferite, inclusiv - "pentru ceea ce nu putem exclude" - o iesire a Greciei din Uniunea Monetara", mai spune Jordan. Printre aceste masuri, pe primele locuri se afla controlul fluxurilor de capital in Elvetia. Strainii vor putea investi in franci elvetieni intr-o masura limitata si doar in anumite conditii. "Ne pregatim pentru vremuri foarte tulburi", explica guvernatorul BNS, Thomas Jordan, intr-un interviu publicat in SonntagsZeitung si preluat in Le Temps (abonament) si Le Matin.

"Scenariul nostru de baza ia in considerare o perioada lunga de dificultati semnificative", a declarat succesorul lui Philipp Hildebrand. El a spus ca SNB nu mizeaza pe o iesire a Greciei din zona euro in mod necesar, dar ia in serios impactul aparitiei unor noi tensiuni in zona euro."Evaluam introducerea de masuri preventive care ar putea influenta in mod direct fluxurile de capital care ar putea intra in Elvetia si ar pune o presiune puternica pe cursul de schimb", a mai explicat Jordan.

"Situatia in ultimele saptamani s-a deteriorat si a devenit mult mai incerta."

Despre plafonarea cursului francului elvetian la nivelul de 1,20 chf pentru un euru, seful bancii centrale a Elvetiei spune ca va fi aparat in continuare. "Chiar si in cele mai grele conditii, vom continua in viitor sa aparam acest nivel de curs. Repet: chiar si in conditiile cele mai nefavorabile ", a declarat Thomas Jordan. Dealtfel, joi aparuse pe piata zvonul ca BNS ar urma sa taxeze depozitele in franci constituite in Elvetie, pentru a le face mai putin atractive.

Guvernatorul a mai vorbit despre o bula imobiliara care "se contureaza tot mai precis", creditele imobiliare crescand mult mai repede decat economia in ansamblu.