Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​S&P a reconfirmat ratingul Romaniei la "BB+", cu perspectiva stabila/ Nota Romaniei, sub presiune daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala

Standard&Poor's a reconfirmat ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe. In schimb, el este sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar. Perspectiva stabila reflecta opinia S&P ca Romania va continua sa consolideze finantele publice, in mare parte in conformitate cu tintele stabilite, iar dezechilibrele externe vor fi mai moderate fata de trecutul recent. Agentia de rating anticipeaza incetinirea cresterii economice de la 2,5% anul trecut la 1,2%, din cauza cererii externe si interne mai mici. Pe termen mediu, ritmul de crestere a PIB va ajunge la 3,5%, ca urmare a investitiilor mai mari, facilitate de utilizarea sporita a fondurilor europene si de redresarea investitiilor straine directe, care vor sustine cheltuielile de consum si exporturile. Consumul privat este probabil sa ramana constrans pe termen mediu de necesitatea reducerii indatorii populatiei, in conditiile in care creditele in valuta, in special in euro, reprezinta circa doua treimi din totalul portofoliilor de imprumuturi. Agentia de rating anticipeaza si "un anumit derapaj fiscal, partial din cauza prognozei mai mici de crestere a PIB, si a riscurilor asociate alegerilor parlamentare din noiembrie". Ratingul Romaniei ar putea fi sub presiune in cazul in care ritmul sau amploarea consolidarii fiscale ar incetini dincolo de asteptarile S&P sau daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala. In schimb, ratingul ar putea fi imbunatatit in cazul in care Guvernul va continua sa aplice masurile structurale pentru imbunatatirea competitivitatii si a cresterii economice, in paralel cu prudenta fiscala.

Cel mai mic model Dacia: Se va numi Towny si va costa de la 5.000 euro

Dacia ar urma sa lanseze, in anul 2014, un model mai mic decat Sandero, cu design inspirat de Dacia Lodgy. Masina ar urma sa poarte numele de Dacia Towny, iar pretul sa porneasca de la 5.000 de euro, scrie publicatia franceza L'argus, care a publicat si doua imagini generate pe calculator, ce infatiseaza presupusul design al Dacia Towny. Jurnalistii francezi scriu ca masina va avea mai putin de 4 metri lungime si va concura cu modele precum Volkswagen up! sau Skoda Citigo. In urma cu mai bine de 2 ani, Constantin Stroe, vicepresedinte al Automobile Dacia, a declarat ca ideea unei masini mai mici decat Sandero este luata in calcul pentru gama Dacia. Planurile au fost reconfirmate, fara alte detalii, si de directorul gamei Entry a Renault.

Christine Lagarde, FMI: Am mai multa simpatie pentru copiii africani care nu pot merge la scoli decente decat pentru Grecia. Grecii se pot ajuta platindu-si impozitele

Sefa FMI, Christine Lagarde, a afirmat, intr-un interviu pentru The Guardian, ca are "mai multa simpatie fata de copiii din Africa Subsahariana care nu au posibilitatea sa mearga la scoli decente decat fata de multi dintre grecii care se confrunta acum cu saracia". Lagarde atrage atentia o data in plus, in interviu, ca Fondul Monetar nu intentioneaza sa relaxeze pachetul de masuri de austeritate impus Atenei. Directorul FMI a facut, cu aceasta ocazie, una dintre cele mai taioase declaratii ale sale, transmitandu-le parintilor greci ca "trebuie sa isi plateasca impozitele" daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor. Întrebată dacă ţările europene au avut momentul lor de bunăstare şi dacă a venit momentul să restituie banii primiţi, directorul FMI a raspuns "Corect!". "In ceea ce priveste Atena, cred ca multi dintre acei oameni incearca sa scape de plata impozitelor", a afirmat Christine Lagarde, adaugand ca grecii se pot ajuta unii pe altii "in mod colectiv, platindu-si impozitele". Grecia a fost avertizata de mai multi oficiali europeni, in ultima vreme, ca trebuie sa respecte planul de austeritate convenit cu institutiile internationale pentru a ramane in zona euro.