Actiunile europene au crescut luni, incurajate de sondajele din Grecia care sugereaza ca partidelecare sustin masurile de austeritate vor dobandi majoritatea si vor forma un guvern care sa isi ia angajamentul de mentinere a statului elen in zona euro, insa traderii se asteapta la o mai mare volatilitate in zilele urmatoare, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 a crescut luni cu 0,8 procente la 0702 GMT, la 992,6 puncte.

Rezultatele sondajelor au diminuat temerile investitorilor cu privire la o posibila iesire a Greciei din zona euro in cazul unei victorii a partidelor de stanga pe 17 iunie - eveniment care ar avea riscuri de contagiune nepredictibile si potential costisitoare pentru alte economii din uniunea monetara.

In acelasi timp, la ora 0734 GMT indicele ATG de la Atena a crescut cu 2,5%, la 497,26 puncte, dupa ce atinsese vineri cel mai redus nivel de dupa 1990. Indicele sistemul bancar din Grecia se majorase cu 2,2%.

Cinci sondaje publicate in weekend in Grecia au arata ca partidul conservator Noua Democratie va conduce cu valori intre 0,5 si 5,7 puncte in fata partidului de stanga Syriza.

De asemenea, moneda euro s-a apreciat puternic in fata dolarului, cu 0,8 procente, ajungand la 1,2615 dolari, dupa ce vineri cursul era la un nivel de 1,2495 dolari pentru un euro, cel mai redus nivel din luna iulie 2010.