Guvernul spaniol ar putea solicita ajutorul fondului european de salvare daca tensiunile de pe piete persista, cu scopul de a injecta 30 de miliarde de euro in sectorul sau bancar, care se adauga la cele 19 miliarde solicitate deja de Bankia, relateaza luni cotidianul El Mundo, citat de AFP.

Daca va continua criza Greciei si prima de risc spaniola (costul aditional pe care trebuie sa il plateasca Spania pentru a se imprumuta la 10 ani, in raport cu Germania, care este considerata referinta de catre piete) va ramane la un nivel de peste 500 de puncte, "Spania ar putea solicita ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Aceasta este o posibilitate, insa in prezent toate ipotezele sunt posibile", a explicat o sursa guvernamentala, pentru cotidianul de centru-dreapta.

O alta posibilitate avuta in vedere de guvern este sprijinul Fondului Monetar International, scrie publicatia citata.

Contactat de catre AFP, purtatorul de cuvant al ministerului Economiei a asigurat ca pozitia guvernului, aceea de a nu solicita niciun ajutor extern, nu "s-a schimbat".

Conform El Mundo, statul spaniol trebuia sa injecteze 30 de miliarde de euro din fonduri publice in cele trei institutii bancare aflate sub tutela sa, din cauza dificultatilor mari: CatalunyaCaixa, NovacaixaGalicia si Banco de Valencia.

Acestei sume se adauga ajutorului record de 19 miliarde de euro solicitat vineri de Bankia, cea de-a treia banca a tarii dupa numarul activelor si cea mai expusa la sectorul imobiliar, cu active problematice de mai mult de 30 de miliarde de euro.

Incluzand sprijinul de 4,5 miliarde de euro oferit deja de stat, fondurile publice totale acordate institutiei Bankia au ajuns la 23,5 miliarde de euro, un record maxim istoric pentru sectorul financiar spaniol.

Astfel, suma totala injectata de Spania in sectorul sau bancar s-ar ridica la mai mult de 50 de miliarde de euro, iar acest fapt genereaza dubii cu privire la capacitatea sa de a acorda de una singura fonduri, intr-un moment in care disciplina bugetara a statului spaniol este atent urmarita de piete si de catre Uniunea Europeana.

Semnele incertitudinii provocate de aceasta situatie au fost vizibile deja, prima de risc spaniola ajungand luni dimineata la un nou record istoric, de 505 puncte de baza.