Angajatii, clientii si eficienta organizatiilor pe care le conduc sunt principalele preocupari ale directorilor de companii din Romania, potrivit editiei de anul acesta a raportului PwC Romania CEO Survey, lansat luni in cadrul unui eveniment la care au participat Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, alaturi de alti manageri generali de companii din Romania. Raportul arata ca directorii de companii sunt rezervati in privinta evolutiei economiei globale, 42% dintre acestia anticipand o stagnare, iar 32% chiar o deteriorare a situatiei economice. Totusi, acestia sunt mai increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor pe care le conduc, 34% declarandu-se foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a genera venituri in crestere in urmatorul an, iar 52% aratandu-se oarecum increzatori in aceasta perspectiva.

Fata de raportul de anul trecut insa, cand 43% dintre liderii companiilor locale se declarau foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a genera venituri in crestere, se remarca o diminuare a optimismului.

"Este clar ca directorii de companii din Romania s-au obisnuit cu ideea ca, desi recesiunea s-a incheiat din punct de vedere tehnic, criza inca nu ne-a parasit, iar "noua era" va fi caracterizata de un grad inalt de volatilitate si incertitudine. In comunitatea de afaceri din Romania, precum si la nivel global, exista sentimentul ca acesta este noua stare de normalitate si ca firmelor nu le ramane altceva de facut decat sa se adapteze la noile realitati", a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

In ceea ce priveste amenintarile pentru mediul de afaceri, liderii de afaceri locali s-au declarat ingrijorati de volatilitatea economiei (64%), cea a pietelor de capital si a cursului de schimb (59%). Ingrijorarea exprimata in urma cu un an referitoare la o eventuala majorare a fiscalitatii ca reactie a Guvernului la deficitul bugetar s-a mai temperat intr-o anumita masura, dar ramane in continuare semnificativa (50% in 2012 fata de 67% in 2011).

Una dintre principalele preocupari ale directorilor de companii este legata de lipsa resurselor umane cheie care sa poata pune in aplicare strategia de afaceri. 50% dintre liderii locali si-au exprimat ingrijorarea cu privire la recrutarea si retentia managerilor de nivel mediu cu potential inalt de dezvoltare. De asemenea, 20% dintre respondenti declara ca indisponibilitatea resurselor umane cheie a impiedicat firmele lor sa deruleze o initiativa strategica cheie, in vreme ce 25% declara ca din acelasi motiv n-au putut fructifica o oportunitate de piata.

Cand vine vorba de asteptarile din partea Guvernului, directorii de companii isi doresc ca acesta sa se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii (70%), pe asigurarea stabilitatii sectorului financiar (41%) si pe crearea unei forte de munca bine-pregatite (27%).

Directorii de companii mizeaza pe dezvoltarea de noi produse si servicii pentru a spori veniturile firmelor pe care le conduc (36%). Alte oportunitati de crestere semnalate sunt extinderea pe pietele pe care deja activeaza (25%) si extinderea pe noi piete geografice (14%).

Intrucat cele mai multe ajustari au fost deja implementate in strategiile de afaceri, in prezent, directorii de companii cauta sa mentina cursul ales si sa faca mici reglaje, in loc sa experimenteze schimbari radicale. Prudenta este la ordinea zilei, doar 5% dintre respondenti afirmand ca isi vor schimba strategiile in urmatoarele 12 luni, 55% preconizand doar anumite ajustari, iar 36% declarand ca nu vor face nicio schimbare.

"Criza financiara care a inceput in perioada 2007-2008 a avut originea in sectorul privat. Aceasta a condus la o contractie brusca a economiei si a fortat guvernele din intreaga lume sa intervina pentru a proteja siguranta sistemului financiar si pentru a mentine somajul la un nivel acceptabil. Acum intram intr-o etapa noua si mai complexa, in special in Europa, unde statele s-au transformat din salvatori in pacienti. Intre timp, sectorul privat a reusit sa se adapteze destul de repede la noua situatie. Companiile din intreaga lume si-au redus gradul de indatorare si au luat masuri de control al costurilor. Unele dintre ele au reusit sa acumuleze lichiditati impresionante, restabilindu-si totodata profitabilitatea. Este evident ca, acum, companiile sunt mai bine pregatite pentru a face fata provocarilor. Cu toate acestea, este posibil sa avem de-a face doar cu o iluzie a sigurantei, intrucat foarte putini manageri de top ar putea raspunde la intrebarea ce s-ar intampla in cazul dezintegrarii zonei Euro", a concluzionat Vasile Iuga.