Japonia si China vor trece de la 1 iunie la schimburi directe intre yen si yuani, eliminand dolarul american ca moneda intermediara
Japonia si China au anuntat inca de anul trecut ca iau in considerare ipoteza convertirii directe a celor doua monede, masura care ar reduce considerabil costurile companiilor transfrontaliere.
Acordul va permite intreprinderilor sa converteasca direct monedele chinezesti in cele japoneze sau viceversa. Pana acum, conversia era facuta avand dolarul la mijloc, companiile fiind nevoite sa cumpere dolari pe care apoi sa ii schimbe in yeni sau, respectiv, yuani.
"Avand in vedere volumul enorm al schimburilor comerciale dintre cele doua cele mai mari economii ale Asiei, acest acord economic va fi mult mai important decat cele semnate pana acum de China cu alte state asiatice", apreciaza Ren Xianfang, analist la IHS Global Insight, citat de Bloomberg.
China reprezinta cel mai important partener comercial pe care il au japonezii. Comertul dintre cele doua state s-a ridicat, anul trecut, la peste 260 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale ale Organizatiei de Comert Exterior a Japoniei.
Planul a fost anuntat cu prilejul vizitei oficiale in China a premierului japonez, Yoshihiko Noda, si intalnirii cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Acestia au convenit sa permita bancii nipone pentru cooperare internationala (JBIC) sa emita obligatiuni in yuani pe piata chineza, masura fiind o premiera absoluta pentru China.
"Aceasta masura ar trebui sa ii incurajeze pe investitorii privati din Japonia sa cumpere titluri suverane emise de Beijing, dar si titluri sau obligatiuni denominate in alte monede importante din Asia. Pana la urma, acest plan ar trebui sa intareasca prezenta yenului in schimburile comerciale si in investitiile din afara", a explicat si Takuji Okubo, analist la sediul din Tokyo al Societe Generale.
Si Japonia s-a aratat interesata sa cumpere obligatiuni de stat emise de Beijing, iar analistii economici sustin ca masura va fi profitabila pentru ambele state.
Pe langa discutiile bilaterale, s-a pus si problema adoptarii unui astfel de plan, de conversie directa a monedelor nationale, pentru Coreea de Sud, pe langa China si Japonia.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
numai da in susul paginii hn si vezi care este cursu si care este tendintza dolarului, tot spre nord !
sau, poate taman ca chinejii nu'l mai folosesc..:)
stii cand si dece creste o moneda ?
din motivele de care se tem si cei dela banca nationala elvetiana.
Daca nici acum europenii si americanii nu se misca, atunci sa nu ne miram cand nepotii nostri vor deveni imigranti in Asia.
are legatura cu japonezii, care au decis sa simplifice decontarea schimburilor comerciale.
adica, dau oleaca de incredere yuanului chinezesc.
si, prosti ar fi sa nu profite de o piata de desfacere la cateva mile de tzarmul lor.
deci mai draga, se pare ca deja ti'au ascultat sfatul.
si ioropenii s'au luat dupa americani si pleaca din china. :))
calitatea mediocra a productiei, costurile in crestere, transportul scump, birocratia comunista, rigida si greoaie, si, nu in ultimul rand, cursul tzinut artificial jos, al monedei chinezesti, nu mai fac china un producator competitiv.
chinejii devin campioni in falsuri.
iar ca piata de desfacere, este destul de inceata, populatia neavand cine stie ce putere de cumparare.
multi, da saraci.
se elimina raportarea la dolar. este doar un test dupa care se va aplica pt toate bunurile (petrol si minereu in special). vezi cazul venezuela si consecintele miscarii. in cazul japonia+china, consecintele vor avea o cu totul alta intensitate. iar daca tarile bric vor face acelasi pas, sa te tii distractie pt dolar si implicit euro.
Deci.... ce alegi? Io am ales :)
Iti mai recomand sa mai citesti despre:
- Japonia (al 2-le razboi mondial)
- Rusia (de la Petru cel Mare + razboiul ruso-turc din 1806 - 1812 cu impact major asupra Romaniei + revolutia bolsevica + gulagul sovietic + interventiile in Ungaria si Cehia)
- China (anexarea Tibetului, revolutia culturala al lui Mao + interventia in Coreea)
Lectura placuta.
Ca idee: toti cei care au devenit mari au fost la un moment dat mici dar au reusit sa-i supuna pe altii.
Teama mi-e ca nu cu duhul blandetii!
De retinut: daca nu-ti place ceva, nu insemna ca opusul este mai bun!
Cu prostul nescolarizat
Te lupti un pic si ai scapat.
Dar duci o lupta colosala
Cu prostul care are scoala.
Folclor urban din "iepoca de aur".