Japonia şi China vor trece incepand de vineri la schimburi directe intre yen si yuani, eliminand utilizarea dolarului american ca moneda intermediara, au anuntat oficiali ai celor doua state, citati de Reuters. Paritatea folosita va fi de 7.9480 yuani pentru fiecare 100 de yeni. Miscarea va ajuta la consolidarea cooperării financiare dintre cele două ţăria confirmat intr-un comunicat Banca Centrala a Chinei.

Japonia si China au anuntat inca de anul trecut ca iau in considerare ipoteza convertirii directe a celor doua monede, masura care ar reduce considerabil costurile companiilor transfrontaliere.

Acordul va permite intreprinderilor sa converteasca direct monedele chinezesti in cele japoneze sau viceversa. Pana acum, conversia era facuta avand dolarul la mijloc, companiile fiind nevoite sa cumpere dolari pe care apoi sa ii schimbe in yeni sau, respectiv, yuani.

"Avand in vedere volumul enorm al schimburilor comerciale dintre cele doua cele mai mari economii ale Asiei, acest acord economic va fi mult mai important decat cele semnate pana acum de China cu alte state asiatice", apreciaza Ren Xianfang, analist la IHS Global Insight, citat de Bloomberg.

China reprezinta cel mai important partener comercial pe care il au japonezii. Comertul dintre cele doua state s-a ridicat, anul trecut, la peste 260 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale ale Organizatiei de Comert Exterior a Japoniei.

Planul a fost anuntat cu prilejul vizitei oficiale in China a premierului japonez, Yoshihiko Noda, si intalnirii cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.

Acestia au convenit sa permita bancii nipone pentru cooperare internationala (JBIC) sa emita obligatiuni in yuani pe piata chineza, masura fiind o premiera absoluta pentru China.

"Aceasta masura ar trebui sa ii incurajeze pe investitorii privati din Japonia sa cumpere titluri suverane emise de Beijing, dar si titluri sau obligatiuni denominate in alte monede importante din Asia. Pana la urma, acest plan ar trebui sa intareasca prezenta yenului in schimburile comerciale si in investitiile din afara", a explicat si Takuji Okubo, analist la sediul din Tokyo al Societe Generale.

Si Japonia s-a aratat interesata sa cumpere obligatiuni de stat emise de Beijing, iar analistii economici sustin ca masura va fi profitabila pentru ambele state.

Pe langa discutiile bilaterale, s-a pus si problema adoptarii unui astfel de plan, de conversie directa a monedelor nationale, pentru Coreea de Sud, pe langa China si Japonia.