Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Frank Hajdinjak, E.ON Romania: In scrisoarea de intentie catre FMI sunt prevazute cresteri de preturi la gaze si electricitate in 2012

In scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International sunt prevazute cresteri de preturi atat la gazele naturale, cat si la energia electrica, pentru acest an. Anuntul a fost facut de directorul executiv al E.ON Romania. Potrivit acestuia, la energia electrica va fi o crestere de 5% la consumatorii casnici si industriali, pana la sfarsitul lunii iunie. De asemenea, pentru consumatorii industriali, preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu luna decembrie si se vor alinia cu preturile medii europene pana la sfarsitul anului 2014. In draft-ul scrisorii de intentie transmise FMI se arata ca la gazele naturale preturile vor fi liberalizate pe deplin incepand din ianuarie 2015, cu exceptia cazului in care se va constata un decalaj prea mare intre pretul mediu european si pretul de import. In document se mai arata ca in urma liberalizarii preturilor la gaze, va fi aplicata companiilor o taxa pe venituri exceptionale. Fondurile obtinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili.

Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei : Vin vremuri foarte tulburi

Banca Nationala a Elvetiei lucreaza la mai multe scenarii prin care sa se protejeze in cazul iesirii Greciei din Zona Euro. Anuntul a fost facut de a guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, care a precizat ca "situatia din ultimele saptamani s-a deteriorat si a devenit mult mai incerta". Printre masurile propuse de specialistii elvetieni se afla controlul fluxurilor de capital in Elvetia. Strainii vor putea investi in franci elvetieni intr-o masura limitata si doar in anumite conditii. "Ne pregatim pentru vremuri foarte tulburi", a explicat guvernatorul Bancii Centrale elvetiene. Acesta a declarat ca "scenariul de baza ia in considerare o perioada lunga de dificultati semnificative". Guvernatorul a mai vorbit despre o bula imobiliara care "se contureaza tot mai precis", creditele imobiliare crescand mult mai repede decat economia in ansamblu.

Bogatii din statele sudice ale Europei isi muta averea spre siguranta din nord

Bogatii din statele sudice ale Europei isi muta averea spre siguranta din nord, se arata intr-o analiza realizata de Reuters. Dupa alegerile din Grecia, de pe 6 mai, care au condus la un impas politic, un om de afaceri de succes din industria farmaceutica a transferat 7 milioane de euro intr-o banca din Luxemburg. Precautia sa reflecta un trend printre bogatii tarilor din sudul Europei. Grecii se tem de devalorizare, in timp ce spaniolii si portughezii sunt ingrijorati de stabilitatea sistemelor bancare locale, astfel ca acestia isi transfera banii spre economii mai solide din regiunea de nord a Europei. Consilierii financiari si bancherii privati ai caror clientii au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garantia europeana de 100.000 de euro sustin o "retragere din banci prin transferuri" care a fost observata pe parcursul lunii mai. Cea mai mare parte a acestor bani a fost mutata in Londra, Frankfurt si Geneva, spun consilierii financiari.

Flame. un "vierme" informatic de o complexitate fara precedent, ataca tinte din Orientul Mijlociu, spun cei de la Kaspersky Lab

Kaspersky Lab a anuntat descoperirea unui program periculos extrem de sofisticat, care este folosit ca arma cibernetica impotriva mai multor tari. Programul exista din 2010, insa a fost descoperit abia acum. El a atacat mai multe tari, cele mai multe tinte vizate fiind in Iran. "Viermele" cibernetic Flame sustrage date cheie si este unul dintre cele mai puternice instrumente de atac informatic depistate pana acum, spun cei de la Kaspersky. Programul a fost creat pentru spionaj cibernetic si are capacitatea de a fura date confidentiale, de a face capturi de ecran, de a strange informatii despre sistemele atacate, fisierele stocate, datele de contact si poate inregistra chiar conversatii audio, daca acel computer are atasat un microfon. El a fost descoperit de expertii companiei IT in timpul unei investigatii initiate la cererea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva.