Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Populatia si firmele vor plati impozite similare pentru imobile, in functie de destinatie

Guvernul va modifica modalitatea de calcul a impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor in functie de destinatia imobilului, comparativ cu sistemul actual, care stabileste cote diferentiate pentru persoane fizice si firme. "Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica)", se arata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvern la Fondul Monetar International si citata de agentia Mediafax. In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie. In prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferentiate in functie de natura proprietarului, fiind de regula mult mai mici pentru persoane decat in cazul firmelor.

Romanii fac cele mai putine cumparaturi pe internet din Uniunea Europeana

Romanii fac cele mai putine cumparaturi pe internet din Uniunea Europeana. Tara noastra are cel mai mic nivel din Uniunea Europeana la capitolul cumparaturi facute pe internet, doar 6% dintre romani preferand aceasta modalitate, releva Tabloul de bord al pietelor de consum, publicat marti in cadrul Summitului european dedicat consumatorilor in 2012. Romanii sunt urmati de bulgari (7% fac cumparaturi prin intermediul internetului) si italieni (15%). Cea mai mare proportie a acestui indicator se inregistreaza in Marea Britanie (71%), Danemarca (70%), Olanda (69%) si Luxemburg (65%). Pe de alta parte, 51% dintre consumatorii romani (cea mai mare proportie din Uniunea Europeana) si 47% dintre greci cred ca un numar semnificativ de produse comercializate online sunt nesigure, comparativ cu numai 6% in Finlanda si 7% in Olanda.

Intreprinderile europene incep sa ia in calcul plecarea din China. Motivele principale: cresterea costului cu forta de munca si discriminarea

Mai mult de o intreprindere europeana din cinci implantate in China are in vedere plecarea din aceasta tara, din cauza costurilor in crestere cu forta de munca. Alte motive sunt concurenta crescuta a societatilor chinezesti si un cadru juridic considerat discriminatoriu, arata un sondaj publicat marti si citat de agentia AFP. "China devine o piata strategica din ce in ce mai importanta pentru intreprinderile europene", dar "22% au recunoscut ca se gandesc sa-si reorienteze investitiile din China spre alte piete", potrivit sondajului efectuat de Camera de comert europeana din China. In conditiile in care 78% dintre aceste intreprinderi se declara optimiste in ceea ce priveste operatiunile lor din China in urmatorii doi ani, doar 36% mizeaza pe o evolutie favorabila a profitabilitatii lor, potrivit acestui sondaj, la care au raspuns 557 de intreprinderi europene membre ale Camerei de comert. Pentru a creste in China, 52% dintre intreprinderi prevad o expansiune spre regiuni unde nu sunt inca implantate, in special spre interiorul tarii, unde salariile sunt mai mici, iar anumite provincii acorda stimulente pentru intreprinderile straine. Principalele trei motive de ingrijorare pentru intreprinderile europene din China sunt incetinirea ritmului de crestere a economiei (65% dintre subiectii sondajului), cresterea costului cu forta de munca (63%) si incetinirea economiei mondiale (62%). In plus, salariile angajatilor din sectorul privat au crescut in China cu 12,3% anul trecut, in termeni reali, potrivit datelor publicate marti de Biroul national pentru statistica. In urma cu trei saptamani, la Bruxelles, comisarul european pentru Comert a declarat ca Uniunea Europeana isi va intari capacitatea de riposta in fata "capitalismului de stat" al Beijingului, care protejeaza societatile nationale. In afara Chinei, "exista alte piete care se deschid in intreaga lume", a subliniat marti si presedintele Camerei de Comert a Uniunii Europene.