Daniel Daianu este in continuare consilier economic al premierului, publicarea in Monitorul Oficial a "demisie din motive personale" vine sa corecteze eroarea initiala, produsa prin numirea oficiala drept consilier de stat in aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. Profesorul de economie ramane consilier al premierului Victor Ponta, fara sa faca parte insa din aparatul Guvernului. "Am fost solicitat sa sprijin cu sfaturi economice alianta USL cu luni bune inainte ca ea sa ajunga la guvernare. Discutiile le-am avut cu Victor Ponta", a declarat profesorul Daianu intr-un scurt interviu acordat HotNews.ro.

Daniel DaianuFoto: Hotnews

Rep: Notati intr-un editorial recent: "Unde exista pozitii dominante pe piata, unde extragerea de renta din bugetul public este o obisnuinta, unde preocuparea pentru resurse umane este inadecvata, unde politizarea administratiei publice este mare, unde companiile de stat sunt prost gestionate, unde evaziunea fiscala este substantiala, unde birocratizarea este sufocanta, rezervele de ameliorare a eficentei micro si macro sunt considerabile. Progres in directiile mentionate ar economisi resurse, ar mari competitivitatea economiei, s-ar materializa in locuri de munca suplimentare -in pofida unui mediu extern neprietenos. Este drept ca nu este usor de realizat acest deziderat cand reteaua de interese potrivnice este densa, puternica" Exista la nivelul Guvernului- va intreb ca pe unul care l-a consiliat pe premier, capacitatea de a indrepta aceste tare?

Prof. Daniel Daianu: Opinia mea este ca Victor Ponta are dorinta de a se lupta cu tarele sistemului. Dar nu trebuie sa ii cereti sa rezolve in cateva luni ceea ce cere timp si legitimitate conferita de alegeri parlamentare, care sa conduca la formarea unui guvern puternic, cu larga sustinere politica. Pentru 2012 important este ca alegerile sa fie organizate corect si ca politica economica sa nu cunoasca derapaje, acordurile cu partenerii externi sa fie continuate. Mai ales in conditiile in care criza zonei euro nu slabeste, dimpotriva.

Rep: Cand ati decis sa intrati in echipa de adviseri economici a conducerii USL si la rugamintea cui?

D.D.: Am fost solicitat sa sprijin cu sfaturi economice alianta USL cu luni bune inainte ca ea sa ajunga la guvernare. Discutiile le-am avut cu Victor Ponta

Rep: Care sunt zonele economice in care consilierea Dv a fost cea mai consistenta (macro-economie, privatizarea companiilor de stat, samd)?

D.D.:Aspecte macroeconomice in special, dar si altele, care includ problematica europeana (criza zonei euro). Cine urmareste ce scriu (pozitiile mele sunt publice) isi dea seama lesne care sunt abordarile mele principiale.

Rep: Au existat momente in care ati simtit ca recomandarile Dv nu sunt luate in seama cu toata seriozitatea?

D.D.:Este mult prea devreme ca sa imi adresati o asemenea intrebare; o consider nepotrivita. Si nici nu este realist sa credeti ca tot ce spune Daianu automat se cuvine sa se concretizeze in actul deciziei. Algoritmul decizional este foarte complicat. In plus, nu sunt, asa cum nicio persoana nu poate fi, detinatorul formulei care le rezolva pe toate.

Rep: Exista inadverdente intre Dv si actualii decidentii politici cu privire la modul in care politicile economice destinate Romaniei trebuie aplicate? Care sunt acelea?

D.D.: Cred ca v-am raspuns deja

Rep: Exista vreo legatura intre scrisoarea de intentie recent remisa Fondului si gestul Dv de a va retrage din echipa de consilieri economici a conducerii USL?

D.D.:Nu inteleg de ce persistati intr-o interpretare eronata a stirii din Monitorul Oficial, mai ales ca Hotnews a gazduit o clarificare a mea in 12 sau 13 mai.. V-am explicat ca nu m-am retras. Cat priveste acordurile cu FMI, BM si UE, care au si aspecte despre care se poate discuta, Romania are nevoie de ele si este bine ca guvernul Ponta le continua.