Portugalia, care se straduieste sa-si recastige increderea pietelor prin aplicarea unui plan drastic de austeritate in schimbul unui ajutor international, este amenintata de un risc de contagiune "foarte accentuat", in timp ce criza datoriilor continua mai ales in Grecia si Spania, scrie AFP.

Economia portugheza si sistemul financiar se confrunta cu "un risc foarte accentuat de contagiune in urma evolutiilor negative la nivel international", a anticipat banca a Portugaliei (BP), intr-un raport publicat marti.

"Pe plan international, principalele riscuri sunt asociate cu o eventuala agravare a crizei datoriilor suverane in Zona euro si a unei performante economice mai slabe decat era de asteptat a principalilor parteneri comerciali ai Portugaliei", spune BP in raportul sau referitor la stabilitatea financiara.

Banca centrala portugheza este ingrijorata si de impactul unei inrautatiri a situatiei Greciei, a carei iesire in Zona euro pare din ce in ce mai posibil, si a Spaniei vecine, principala piata de export a Portugaliei.

Pe plan intern, Banca Centrala mentioneaza riscul legat de "capacitatea de a implementa eficient masurile necesare" pentru a se conforma cu programul negociat cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul unui imprumut de 78 miliarde de euro.