Banca Centrala Europeana (BCE) a respins schema de recapitalizare elaborata de guvernul spaniol pentru Bankia, cea de-a treia banca a tarii dupa active, relateaza AFP, citand cotidianul economic Financial Times.

Acest plan, care presupune oferirea de obligatiuni de stat catre Bankia pe care banca sa le poata prezenta ulterior la BCE pentru a obtine fonduri, a fost considerata "inacceptabil", scrie cotidianul FT citand unii responsabili europeni anonimi.

Aceasta modalitate de recapitalizare ar fi asimilata ca o finantare a statului spaniol de catre BCE, ceea ce este contrar statutului sau, conform uneia dintre sursele citate.

Bankia are nevoie de 23,5 miliarde de euro, dintre care 19 miliarde trebuie sa i se furnizeze conform deciziei de vineri a guvernului.

Un purtator de cuvant al ministerului Economiei a precizat marti ca "prioritatea este de a merge pe piete", Madridul fiind asadar dispus sa lanseze o emisiune de obligatiuni, in ciuda tensiunilor actuale, pentru a obtine aceste fonduri.

In acelasi timp, presedintele BCE, Mario Draghi, urmeaza sa tina un discurs miercuri la Bruxelles cu privire la stabilitatea financiara si monetara si cresterea economica.

Spania continua sa fie privita cu neincredere de catre piete, care pun la indoiala capacitatea acesteia de a-si asuma de una singura angajamentele financiare privind actiunile de stabilizare a sectorului bancar si a regiunilor, in contextul in care tara se afla in mijlocul recesiunii