Guvernatorul Bancii Nationale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a anuntat ca demisioneaza desi mai are o luna de mandat, pe fondul crizei bancare care a lovit Spania, anunta Bloomberg. Reputatia Bancii Spaniei a fost afectata de nivelul ridicat al creditelor neperformante acordate in sectorul imobiliar. Banca Centrala Europeana (BCE) a respins schema de recapitalizare elaborata pentru Bankia, cea de-a treia banca a tarii dupa active, scrie cotidianul economic Financial Times.

Acest plan, care presupune oferirea de obligatiuni de stat catre Bankia pe care banca sa le poata prezenta ulterior la BCE pentru a obtine fonduri, a fost considerata "inacceptabil", scrie cotidianul FT citand unii responsabili europeni anonimi.

Aceasta modalitate de recapitalizare ar fi asimilata ca o finantare a statului spaniol de catre BCE, ceea ce este contrar statutului sau, conform uneia dintre sursele citate.

Bankia are nevoie de 23,5 miliarde de euro, dintre care 19 miliarde trebuie sa i se furnizeze conform deciziei de vineri a guvernului.

Un purtator de cuvant al ministerului Economiei a precizat marti ca "prioritatea este de a merge pe piete", Madridul fiind asadar dispus sa lanseze o emisiune de obligatiuni, in ciuda tensiunilor actuale, pentru a obtine aceste fonduri.

In acelasi timp, presedintele BCE, Mario Draghi, urmeaza sa tina un discurs miercuri la Bruxelles cu privire la stabilitatea financiara si monetara si cresterea economica.

Spania continua sa fie privita cu neincredere de catre piete, care pun la indoiala capacitatea acesteia de a-si asuma de una singura angajamentele financiare privind actiunile de stabilizare a sectorului bancar si a regiunilor, in contextul in care tara se afla in mijlocul recesiunii

Politicienii puterii si ministrii cabinetului Rajoy au dat vina "pentru toate relele" pe Ordonez, al carui mandat de 6 ani ar fi trebuit sa se incheie la 12 iulie.

Miercuri, diferenta dintre randamentele obligatiunilor la 10 ani ale Spaniei si Germaniei a atins un nou record istoric, pe fondul dificultatilor bancilor spaniole. Putin inainte de ora 07:30GMT, diferenta dintre obligatiunile la 10 ani ale celor doua tari europene ajunsese la 518,8 puncte de baza (5,19%). Randamentele Germaniei la titlurile pe 10 ani erau la 1,336%. De asemenea, la ora 07:25GMT euro s-a depreciat in fata dolarului, ajungand la un curs de 1,2462 dolari pentru un euro, fata de 1,2503 inregistrat marti la ora 21:00 GMT.