Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru Economie, a criticat politica de austeritate din Marea Britanie, considerand a aceasta este "profund distructiva", relateaza The Guardian.

Vorbind la postul Radio 4, Krugman a precizat ca planul coalitiei a esuat. In loc sa scada cheltuielile, guvernul trebuia sa le creasca cu 2% din PIB, a sustinut el.

"Este profund distructiv sa aplici austeritatea intr-o depresiune" economica, a spus acesta. "Da-ti-mi o economie puternica si o sa ma transform intr-un uliu fiscal. Dar nu acum".

Economistul american a tinut o prelegere la London School of Economics marti, intitulata "Austeritate - numele tau e vanitate".

Acesta a declarat ca guvernul lui David Cameron a facut o mare greseala apeland la austeritate si nu poate schimba situatia de acum pentru ca ar trebui sa isi admita greseala.

Pe blogul sau de pe New York Times, acesta il citeaza pe Martin Wolf de la Financial Times: "poate fi umilitor pentru guvern sa ofere un astfel de discurs acum. Insa nu exista niciun motiv pentru care oamenii din Marea Britanie ar trebui sa sufere pentru greseala acestuia la nesfarsit."

Krugman a adaugat: "Totusi exista un motiv, desigur: ambitia si vanitatea politicienilor"

Economistul a declarat ca Marea Britanie a intrat in recesiune, aproape 30% dintre persoane fiind in somaj de 52 de saptamani sau mai mult, comparativ cu 9,5% in 2008.

Cu privire la Europa, Krugman a sfatuit irlandezii sa voteze impotriva pactului fiscal prin care UE va impune un control mai puternic al deficitelor bugetare, la referendumul de joi.

"Uniunea monetara europeana a fost o greseala din ziua in care tratatul de la Maastricht a fost semnat", a mentionat acesta.