Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal. Una dintre pricipalele modificari se refera la cresterea pragului cifrei de afaceri peste care se plateste TVA de la 35.000 de euro la aproximativ 49 000 de euro. Astfel, persoanele fizice autorizate si microintreprinderile cu cifre de afaceri sub 220 000 lei vor fi scutite de plata TVA.

In prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creste astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei, la cursul actual, echivalentul a aproximativ 49 000 euro.

"Masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA", arata reprezentantii Ministerului Finantelor, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.