Institutul International pentru Management din Lausanne (Elvetia) a publicat joi rezultatele cercetarii privind competitivitatea economiilor lumii- World Competitiveness Yearbook (WCY). Topul WCY masoara modul in care tarile isi gestioneaza resursele economice si umane pentru a-si mari gradul de bunastare economica. Romania se afla pe locul 53 din 59 de state luate in calcul, mai "jos"decat Romania aflandu-se bulgarii, argentinienii, croatii, venezuelenii si grecii. Fata de anul trecut, Romania a pierdut trei locuri. Cele mai competitive state au ramas Hong Kong, SUA, Elvetia si Singapore (a se vedea mai jos si clasamentul general).

In ciuda tuturor obstacolelor generate de criza, SUA raman un pilon al competitivitatii mondiale, din cauza puterii lor economice, dinamismul intreprinderilor sale si capacitatii de inovare.

"Competitivitatea SUA are un impact profund asupra restului lumii, deoarece interactioneaza in mod unic cu fiecare economie, avansata sau emergenta, asa cum nicio alta natiune nu poate sa o faca. Europa este impovarata de austeritate si fragmentata in privinta leadershipului politic, astfel incat nu reprezinta deloc un substitut credibil al SUA", explica profesorul Stephane Garelli, directorul Centrului IMD World Competitiveness.

Natiunile cele mai competitive din Europa sunt Elvetia (3), Suedia (5) si Germania (9), care au economiile foarte bine disciplinate fiscal si orientate spre export.

Economiile emergente nu sunt imune la turbulente, mai arata raportul. China (23), India (35) si Brazilia (46) au alunecat in clasament, in timp ce Rusia (48) a urcat doar un singur loc. Toate economiile din Asia au scazut in afara de Hong Kong (1), Malaezia (14) si Coreea (22). America Latina, de asemenea, a avut un an dificil, cu exceptia Mexicului (37).

  • Globalizarea si reforma economica, contestate

Globalizarea este inca vazuta ca o dezvoltare pozitiva in Irlanda, Scandinavia, Chile, Emiratele Arabe Unite si in multe economii asiatice. Atitudinile sunt mult mai negative in Grecia, Rusia, cea mai mare din Europa de Est, o mare parte din America Latina, si, nu in ultimul rand in Franta.

Atitudinea fata de reforme este mult mai pozitiva in Irlanda, Asia emergenta, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Elvetia si Suedia in vreme ce impulsul pentru reforma este foarte redus si in scadere in Argentina, Republica Ceha, Spania si Franta, unde austeritatea este vazuta ca un remediu mai rau decat boala.

"Recesiunea a facut economia mondiala mai fragmentata si mai variate decat oricand, fortand companiile sa opereze mai multe modele paralele de afaceri", a declarat profesorul Garelli. "Economiile emergente se bazeaza pe cererea interna si companiile de tipul campionilor nationali pentru a se izola de criza economica. Nationalismul economic pare sa se intoarca, iar protectionismul este tot mai tentant.", mai spune Garelli.