Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvern: Pragul cifrei de afaceri peste care se plateste TVA creste la 65.000 euro

Pragul cifrei de afaceri peste care se plateste Taxa pe Valoare Adaugata creste la 65.000 euro. Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de ordonanta de Urgenta care prevede majorarea acestui prag. Astfel, persoanele fizice autorizate si microintreprinderile cu cifre de afaceri sub 65.000 euro vor fi scutite de plata TVA. In prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro. "Masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale", arata reprezentantii Ministerului Finantelor.

Guvernul permite Postei Romane sa isi esaloneze platile catre alte institutii de stat. Compania are de platit o amenda de 103 milioane de lei catre Consiliul Concurentei

Executivul permite Postei Romane sa isi esaloneze platile catre alte institutii de stat. Compania are de platit o amenda de 103 milioane de lei catre Consiliul Concurentei si, in acelasi timp, o datorie catre bugetul de stat de 77 de milioane lei. Premierul Victor Ponta sustine ca Guvernul a primit toate aprobarile necesare din partea organizatiilor financiare internationale pentru acordarea unor astfel de inlesniri la plata. Pana acum, legislatia nu permitea acordarea esalonarilor la plata tuturor obligatiilor fiscale restante. In aceste conditii, a fost modificata legislatia astfel incat sa fie incluse si alte categorii de obligatii fiscale.

Comisia Europeana a prezentat recomandarile economice pentru fiecare stat membru/Romania a primit o singura recomandare: sa implementeze masurile agreate in programul de asistenta al Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale

Comisia Europeana a adoptat un pachet de recomandari adresate statelor membre, pentru masuri bugetare si reforme economice. Obiectivul acestor masuri este de a creste stabilitatea financiara, de a incuraja cresterea economica si de a crea locuri de munca in Uniunea Europeana. Romania a primit o singura recomandare: sa implementeze masurile agreate in programul de asistenta al Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale. Executivul european a recomandat Consiliului sa inceteze procedura de deficit excesiv pentru Bulgaria si Germania, iar pentru Ungaria sa elimine decizia de suspendare a fondului de coeziune pe 2013. Evaluarea Comisiei privind situatia economica a satelor membre arata ca acestea iau masurile necesare pentru a-si corecta finantele publice si a avea politici fiscale solide, insa nu stimuleaza intotdeauna cresterea economica. O problema grava este somajul in randul tinerilor.

Guvernatorul Bancii Spaniei demisioneaza cu o luna inainte de termen

Guvernatorul Bancii Nationale a Spaniei a anuntat ca demisioneaza, desi mai are o luna de mandat. Decizia vine pe fondul crizei bancare care a lovit Spania, anunta Bloomberg. Reputatia Bancii Spaniei a fost afectata de nivelul ridicat al creditelor neperformante acordate in sectorul imobiliar. Banca Centrala Europeana (BCE) a respins schema de recapitalizare elaborata pentru a treia banca a tarii dupa active. Acest plan, care presupune oferirea de obligatiuni de stat catre institutie pe care banca sa le poata prezenta ulterior la BCE pentru a obtine fonduri, a fost considerata "inacceptabil", scrie cotidianul Financial Times. Aceasta modalitate de recapitalizare ar fi asimilata ca o finantare a statului spaniol de catre Banca Centrala Europeana, ceea ce este contrar statutului sau.