Intentia Guvernului de a impozita suplimentar salariile si pensiile din sistemul bugetar, care depasesc 4.500 de lei nu este apreciata de toti liderii USL. Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, spune intr-un interviu la RFI ca supraimpozitarea bugetarilor "in nici un caz nu este corecta". Oricum, plafonul de 4.500 de lei este "nerealist", ar trebui marit la opt-noua mii, crede liberalul.

Dan Radu Rusanu (PNL)Foto: Agerpres

Pentru Dan Radu Rusanu, plafonul pentru supraimpozitarea bugetarilor este prea mic. "Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scazut. Sa nu uitam ca un plafon de 4.500 brut ar insemna practic cam trei mii netul. Nu cred ca ar incuraja populatia sa treaca peste acest barem, deci nu cred ca este o masura buna la nivelul acestui barem. Ar trebui poate saltat acest plafon de 4.500. Ganditi-va ca 4.500 de RON in ziua de astazi inseamna o mie de euro. Ca sa consideri ca o mie de euro este un venit exagerat intr-o tara a UE, nu cred ca este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai inalt, mult mai ridicat", explica vicepresedintele PNL.

Dan Radu Rusanu observa insa ca exista o posibila problema de constitutionalitate in privinta supraimpozitarii bugetarilor: "Nu stiu daca se poate vorbi numai pentru bugetari, sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si restul salariatilor din economie. Nu stiu daca este si constitutional... Corect nu este in nici un caz, cel care lucreaza intr-o unitate bugetara si are acest salariu dupa 25, dupa 30 de ani sa fie impozitat suplimentar, iar in partea cealalta, in economia privata, cineva care are acest venit sa nu fie impozitat. Trebuie sa realizam faptul ca la aceste salarii mari, sa spunem, de o mie de euro pe luna, in sistemul bugetar ajung acei oameni care au o vechime si o experienta foarte mare".

Dan Radu Rusanu insista ca o supraimpozitare a bugetarilor nu ar fi corecta: "Nu stiu daca-i neconstitutionala, dar oricum, nu este corect sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si economia privata. In acelasi timp, subliniez, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon nerealist. Ar trebui sa plece de la opt-noua mii in sus si de-abia atunci sa discutam despre aceasta supraimpozitare".

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei pe luna. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor si numai pentru sectorul¬