Rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei care trebuiau anuntat joi, au fost amanate pentru o data care va fi "ulterior stabilita", anunta oficialii INS intr-un comunicat de presa. Motivele amanarii sunt "organizatorice", comunicatul precizand ca membrii Comisiei Centrale a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor (CCRPL 2011), nu s-au putut intruni pentru validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului. CCRPL 2011 este organismul legal abilitat sa valideze rezultatele preliminare ale RPL si sa aprobe, spre difuzare, comunicatul de presa prin care acestea sunt facute publice. Potrivit unor apropiati ai procesului de recenzare, rezultatele numerice nu sunt diferite fata de cele provizorii, cele preliminare aducand detaliindu-le pe cele provizorii (defalcare pe sexe etc).

Conducerea Comisiei Centrale:

  • Presedinte - ministrul internelor si reformei administrative
  • Vicepresedinti: presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, plus cate un secretar de stat de la urmatoarele ministere: Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
  • Secretarul Comisiei Centrale este tot un reprezentant al Institutul National de Statistica, mai exact vicepresedintele institutiei.
  • Ca membri simpli ai comisiei sunt 6 secretari de stat (Sanatate, Aparare, Externe, Educatie, SGG, Dept. pentru Relatii Interetnice), un reprezentant al Academiei Eomane, al autoritatilor publice locale precum si presedintele Agentiei Nationale pentru Romi.

Intrucat schimbarile operate in aceasta perioada la nivelul secretarilor de stat face imposibila reunirea noilor membri ai Comisiei Centrale, validarea rezultatelor preliminare ar putea intarzia cu cel mult o luna.