Procurorii italieni au finalizat o ancheta asupra retrogradarii tarii de catre agentia de rating Standard&Poor's (S&P), au declarat surse apropiate investigatiei pentru Reuters. Agentia a respins acuzatiile autoritatilor italiene ca fiind nefondate. Sursele au precizat ca ancheta ar putea conduce la punerea sub acuzare a cinci actuali si fosti analisti S&P.

Ancheta face parte dintr-o investigatie mai ampla a unei serii de retrogradari ale Italiei care au cauzat vanzari masive de active italiene in luna ianuarie si au amplificat nemultumirile fata de agentiile de rating.

Factorii de decizie europeni, confruntati cu criza datoriilor, s-au plans in repetate randuri ca agentiile de rating s-au grabit sa retrogradeze tari europene indatorate, in pofida faptului ca acestea au acceptat programele de bailout si au adoptat masuri de austeritate.

Procurorii italieni cerceteaza acuzatii de manipulare ale pietei si abuzuri de informatii privilegiate.

"Consideram ca presupusele acuzatii sunt nefondate si nu sunt sustinute de dovezi. Vom continua sa aparam cu fermitate actiunile si reputatia companiei si a angajatilor nostri", se arata intr-un comunicat al S&P transmis Reuters.

Frustrarea Italiei fata de agentiile de rating a crescut din nou la inceputul lunii mai, dupa ce Moody's a retrogradat in masa sectorul bancar al tarii. Actiunea Moody's a fost calificata de bancherii si de oamenii de afaceri italieni drept un atac iresponsabil asupra unei tari care trece prin taieri masive si de reforme pentru controlul datoriei.

Procurorii din orasul sudic Trani, cei care conduc ancheta, sustin ca atat rapoarte ale S&P asupra sistemul bancar si economia Italiei, cat si rapoarte ale Moody's si Fitch, au ajuns cel putin o data in mainile presei in timpul sedintelor bursiere, cauzand scaderi majore pe piata de capital de la Milano. Autoritatile italiene mai sustin ca unele rapoarte erau incorecte.

S&P a declarat ca niciunul dintre actionarii majoritari ai firmei nu au a avut acces la informatii ori rapoarte inainte ca retrogradarea sa fie facuta publica oficial. Moody's a declarat ca priveste cat se poate de serios problema diseminarii informatiilor sensibile pentru piata financiara si ca, la ora actuala, coopereaza cu autoritatile. Fitch nu a comentat pe baza acuzatiilor.

Anchetele separate vizand activitatile Moody's si Fitch urmeaza sa fie finalizate in luna iunie, a mai declarat sursa citata pentru Reuters.

Procurorii din Trani au inceput anchetele dupa ce au primit plangeri din partea a doua grupuri pentru drepturile consumatorilor, ale caror acuzatii au fost respinse anterior de tribunale din Roma si Milano.

Daca se ajunge in faza de proces, cazul ar putea remodela dezbaterea asupra raspunderii agentiilor de rating care sustin ca nu fac decat sa opere opinii informate.

Cele trei mari agentii de rating, care domina segmentul financiar, sunt adesea criticate la nivel global si au intrat deja in atentia publica pentru ca nu au anticipat criza creditelor din 2008-2009.

Autoritatile americane au reactionat cu indignare in august 2011 cand S&P a retrogradat cea mai mare economie a lumii luandu-i nota maxima "AAA". Cu toate aceste, administratia de la Washington nu a mers atat de departe incat sa dea in judecata agentia de rating.

Avocatii agentiilor de rating au ridicat si ei semne de intrebare cu privire jurisdictiei tribunalului din Trani asupra companiilor, care si-au stabilit filialele italiene in Milano si in Roma. Procurorii din Trani, care in luna ianuarie au trimis politia sa ridice documente de la agentiile din Milano, au declarat ca fiecare instanta italiana poate continua procedurile avand in vedere ca rapoartele au fost facute in afara Italiei.