​​Zona euro ar trebui sa permita Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa recapitalizeze bancile si sa se pregateasca de finantarea unor state precum Spania, pentru a contracara o agravare brutala a crizei, spune presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de AFP.

Intr-un articol publicat vineri in cotidianul Financial Times, Robert Zoellick, presedintele in exercitiu al BM, sustine ca "liderii din zona euro trebuie sa fie pregatiti. Nu au timp sa convoace un summit al ministrilor de Finante (...) Pe pietele panicate, investitorii fug spre securitate raspandind flacarile "

Liderii din zona euro au tinut numeroase reuniuni la diferite niveluri de responsabilitate dupa debutul crizei din Grecia, dar deciziile sunt in general negociate cu ardoare intre diferite state.

Importanta pericolului "ar trebui sa incurajeze liderii din zona euro sa ia masuri de precautie - sa recapitalizeze bancile prin intermediul MES si sa cada de acord asupra unui mecanism de finantare pe termen mediu a statelor precum Spania", sustine Zoellick, care mentioneaza ca acest mecanism ar putea veni prin MES sau prin eventualele euro-obligatiuni, in prezent refuzate de Germania.

Referitor la banci, Zoellick este ingrijorat de o criza a creditelor catre economica reala si de o criza de lichiditate.

"Deponentii nu au inceput inca sa fuga (spre institutii pentru a-si recupera fondurile), insa acestia au inceput sa se agite."

Zoellick va fi inlocuit in aceasta vara la presedintia BM de catre americanul Jim Yong Kim.