Cancelarul german Angela Merkel se afla sub asediul criticilor pentru ca a lasat criza din zona euro sa mocneasca, iar liderii din Italia si Banca Centrala Europeana solicita masuri mai puternice de stabilizare a economiei regiunii, relateaza Bloomberg.

Primul ministru italian, Mario Monti, si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, forteaza Germania sa renunte la opozitia fata de ajutorul direct al zonei euro pentru bancile aflate in dificultate.

Monti s-a impotrivit din nou viziunii Germaniei, inaintand un calendar privind imprumuturile comune.

Considerandu-se un adept al rigorii bugetare in stil german, Monti a spus, la conferinta de la Bruxelles, care a avut loc joi, ca viziunea lui Merkel asupra unei economii stabile "risca sa fie compromisa din cauza lipsei de promptitudine in stabilirea instrumentelor necesare pentru limitarea contagiunii".

Pietele financiare au oferit un tablou al tensiunii din Europa dupa mai mult de doi ani de criza, moneda euro ajungand aproape de cel mai scazut nivel din ultimii doi ani in fata dolarului.

Randamentele la titlurile pe doi ani ale Germaniei au scazut sub zero vineri, dupa ce investitorii platesc pentru a se adaposti de haosul de pe pietele din Italia si Spania.

Draghi a declarat in comisia Parlamentului European din Bruxelles ca, fara actiuni mai agresive ale decidentilor, euro "este acum la nivel nesustenabil, cu exceptia cazului in care se vor lua si alte masuri suplimentare".

Acesta a spus ca nu este sarcina sa de a suplini nereusitele decidentilor. "Nu este sarcina noastra, nu este in mandatul nostru sa umplem golul lasat de lipsa de actiune a guvernelor nationale in domeniul fiscal", in "domeniul structural si al guvernantei", a precizat acesta.

Declaratiile sale de joi au venit la o zi dupa ce Comisia Europeana a propus o finantare a bancilor de la nivel comunitar si un calendar pentru euro-obligatiuni. Aceste idei au fost insa refuzate de Germania, cea mai mare economie din Europa si cel mai mare contributor (386 miliarde de euro) la ajutoarele oferite incepand cu anul 2010.

Angela Merkel, care va avea vineri o intalnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a nuantat pozitia Germaniei adoptata joi. Desi promite "niciun tabu" in contracararea crizei, aceasta vizeaza un orizont de timp intre "cinci si zece ani" pentru fixarea deficientelor monedei comune, unde statele au niveluri de bunastare si atitudini fata de taxare si cheltuieli divergente.

Merkel si-a pierdut principalul partener in lupta cu criza luna trecuta, cand Nicolas Sarkozy a fost invins de Francois Hollande, un socialist care este impotriva doctrinei pro-austeritate si care cere o banca centrala mai activa.

Monti, Draghi si guvernatorul bancii centrale italiene, Ignazio Visco, preseaza Germania sa sprijine propunerea Comisiei Europene, bratul executiv al UE, prin care fondul de salvare al zonei euro poate ajute bancile direct, fara a mai implica guvernele.

Fondul permanent, Mecanismul European de Stabilitate (MES), va intra in functiune incepand cu luna iulie.

"Se lucreaza in prezent la gasirea modalitatilor prin care MES poate fi folosit pentru a recapitaliza bancile", a afirmat Draghi.

"Problema nu este utilizarea banilor de la MES pentru recapitalizarea bancilor ci, mai degraba, daca acest lucru poate fi facut direct, fara interventia guvernelor."

"Tarile care sunt nucleul sistemului si care au un merit urias in instalarea unei culturi de stabilitate in Uniunea Europeana in primul rand, in principal Germania, ar trebui sa reflecteze adanc, insa rapid", a mentionat si Monti.

" Europa ar trebui sa accelereze eforturile, asa cum Comisia Europeana o face, in scopul de a limita contagiunea."