Primul ministru italian, Mario Monti, presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, vor participa la un summit ce va avea loc pe 22 iunie, la Roma, a anuntat vineri, pe site-ul sau de internet, guvernul italian, citat de AFP.

Acest summit la varf va fi consacrat crizei care afecteaza zona euro, iar Monti va juca un rol de mediator intre pozitia francez si germana privind mijloacele de crestere economica.

El va avea loc cu o saptamana inainte de summitul semestrial al Uniunii Europene prevazut pentru 28-29 iunie.

Pe marginea summitului G8 de la Camp David (SUA) de pe 19 mai, Monti anuntase deja o intalnire cu presedintele francez, Francois Hollande, si cu Angela Merkel pentru jumatatea lunii iunie. Acest mini-summit intre responsabilii primelor trei economii din zona euro a fost initial prevazut intre cele doua tururi de alegeri legislative din Franta.

Intre timp Monti l-a invitat la aceasta intrunire si pe seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, dupa ce pietele sunt ingrijorate de situatia Spaniei si sectorului sau bancar, care este puternic afectat de activele imobiliare riscante.

In cadrul acestui summit, fostul comisar european, care este in fruntea guvernului italian de la mijlocul lunii noiembrie, a declarat ca poate "facilita un compromis intre pozitia franceza si cea germana" privind mijloacele de relansare a cresterii economice.

Atasat de echilibrul conturilor publice ale tarii, la fel ca si Berlinul, Monti a sustinut in mod constant ca trebuie adoptate in paralel masuri pentru relansarea cresterii economice care sa compenseze impactul masurilor de austeritate bugetara, masuri care au scufundat mai multe tari, printre care si Italia, in recesiune.