Premierul rus Dmitri Medvedev a ordonat sambata Bancii centrale sa intervina, daca este necesar, in piata pentru a sustine rubla, care a cazut in aceasta saptamana la niveluri care nu au mai fost atinse de la inceputul crizei economice din 2009, scrie AFP.

"Exista reguli. Banca centrala trebuie sa le urmeze, inclusiv in ceea ce priveste intervalul de fluctuatie" in care evolueaza dubla.

"Interventiile trebui intensificate, tinand cont desigur de situatia economica globala, de tendintele din Europa si de materiile prime", a adaugat fostul sef de stat.

BCR mentine rubla, prin politica sa, intr-o marja de flotare stabilita fata de un cos euro-dolar (55% dolar - 45% euro).

In aceasta saptamana, rubla a cazut puternic, pentru a ajunge la niveluri similare celor din perioada crizei din 2009.

Moneda ruseasca sufera in principal din cauza aversiunii la risc manifestata de investitori, ingrijorati de situatia din zona euro si de reducerea cotatiilor la petrol.

Vineri, guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Serghei Ignatiev, a anuntat ca institutia pe care o conduce si-a multiplicat interventiile pe piata si ca situatia evolueaza in functie de cursul petrolului.

Sambata, el a precizat ca BCR a intervenit in limita a 200 de milioane de dolari.

Acesta a sustinut ca "situatia, in general, este sub control".