Europa are la dispozitie trei luni pentru salvarea zonei euro, afirma miliardarul american George Soros, intr-un discurs pronuntat sambata si al carui text a fost postat duminica pe site-ul sau de internet, citat de AFP.

"Dupa parerea mea, autoritatile dispun de o fereastra de trei luni in timpul careia pot corecta erorile si inversa tendintele actuale. Prin autoritati, vreau sa spun in principal guvernul german si Bundesbank, pentru ca intr-o criza creditorii au puterea si nimic nu poate fi facut fara sustinerea Germaniei", afirma miliardarul, fost specialist in atacuri speculative asupra diverselor monede.

"Ma astept ca grecii sa fie suficient de ingroziti de perspectiva unei expulzari din Uniunea Europeana pentru a oferi o slaba majoritate coalitiei care se declara pregatita sa aplice acordul actual cu UE, FMI si creditorii bancari", a adaugat acesta.

Dar peste trei luni "economia germana va slabi si ea si va fi si mai dificil pentru cancelarul Merkel sa covinga opinia publica germana sa accepte responsabilitati suplimentare fata de Europa. Acest lucru ofera fereastra de trei luni", a concluzionat el.

Angela Merkel a cerut sambata opozitiei guvernamentale germane sa sustina viitorul fond permanent de sustinere a Zonei Euro si pactul bugetar european, afirmand ca "situatia din Zona Euro este in prezent, din nou, foarte fragila".