Grecia ar putea avea nevoie de o injectie imediata de lichiditati de pana la 259 miliarde de euro in cazul in care ar parasi acum zona euro, se arata intr-o analiza a think tank-ului Open Europe. Raportul noteaza ca, desi pe termen lung iesirea Greciei din zona euro ar fi benefica pentru ea, riscurile care ar aparea pe termen scurt ar depasi aceste beneficii.

"Exista avantaje economice clare pentru Grecia in cazul parasirii zonei euro, dar riscurile unei iesiri iminente ar putea depasii aceste benefici. Cifra de 259 miliarde euro nu include sprijinul pe termen lung se nici costurile contagiunii care ar putea interveni.

O iesire din Euro zona si si retragerea sprijinului BCE ar duce aproape sigur la colapsul partial al sectorului bancar, bancile elene avand nevoie de o injectie de urgenta in valoare de 55 miliarde de euro.

Banca Centrala a Greciei va trebui sa tipareasca cel putin 128 de miliarde de drahme pentru a ajuta la mentinerea pe linia de plutire a bancilor. Acest lucru ar putea declansa niveluri ridicate ale inflatiei, chiar daca doar temporar.

Noua moneda greaca s-ar putea devaloriza cu aproximativ 30%, ceea ce ar da un impuls potentialului de export. Trebuie insa tinut cont de faptul ca Grecia dispune de putine resurse naturale si este slab industrializata.

O iesire din zona euro urmata de o devalorizare ar putea duce la noi masuri de austeritate pe termen lung.

Citeste raortul Open Europe in varianta integrala