Cinci teme principale vor fi urmarite cu predilectie de catre investitori si traderi in aceasta saptamana, noteaza Reuters. Ele pot da o noua directie crizei actuale, fie oferind o perspectiva mai optimista, fie confirmand temerile celor sceptici. De la evolutia burselor europene, a monedei unice ori la decizia pe care BCE o va lua peste cateva zile, analistii straini au analizat evenimentele cu cel mai mare impact pe piata.

1. Pietele asteapta un pas mare inainte

Pietele financiare au de ce sa fie preocupate inainte de alegerile din Grecia, de pe 17 iunie, care pot decide daca statul elen va ramane in zona euro.

Scaderea puternica a preturilor activelor financiare spaniole, care are potentialul de a forta mana decidentilor politici europeni, este ultimul episod dintr-o lunga saga ce 'chinuie' tarile supraindatorate din zona euro.

Cum uniunea fiscala si euro-obligatiunile se dovedesc a fi evazive si sunt obiective pe termen lung, Comisia Europeana a propus o 'uniune bancara' in zona euro. O integrare financiara mai adanca pare mai fezabila decat cedarea suveranitatii fiscale nationale.

Insa detaliile unei astfel de uniuni, cum aceasta va functiona, cine va plati pentru orice schema de garantare a depozitelor din zona euro si cum rezistenta nationala la unele elemente ale propunerii vor fi depasite, raman doar unele dintre chestiunile care trebuie sa fie clarificate inainte ca pietele financiare sa vada aceasta propunere ca un pas mare inainte si asteptat de mult timp.

2. Ce va face Banca Centrala Europeana?

Preturile pe piata monetara sugereaza ca nu exista decat o foarte mica sansa ca BCE sa reduca miercuri rata de refinantare cu un sfert de procent, la 0,75%. Totusi, presiunea crescanda asupra obligatiunilor Spaniei duce la speculatia pe pietele financiare ca BCE poate lua mai multe masuri de urgenta.

Discutia despre si mai multe imprumuturi pe termen lung (posibil pe termene de 5 ani), modificari ale regulilor privind colateralul si reluarea achizitionarii de titluri sunt doar cateva dintre optiunile care au fost inaintate de analisti.

Insa, injectiile uriase de lichiditate nu au diminuat presiunea de pe piata secundara, iar achizitia de titluri doar a incetinit mai degraba decat sa intoarca trendul de crestere a randamentelor.

Si mai mult, pozitia adoptata de Bundesbank in ultimul sau raport poate face ca tonul vocii BCE sa fie mai putin acomodativ decat asteptarile unor traderi. Orice dezamagire risca sa taxeze titlurile de stat ale tarilor de la periferia zonei euro si bursele, din cauza cresterii costurilor de finantare.

3. Un accident care este asteptat sa se intample

Curbele randamentelor se apletizeaza din nou la periferia zonei euro, curba pentru Irlanda chiar inversandu-se din nou in ultima saptamana, pe fondul cresterii randamentelor pe termen scurt .

Acest trend ingrijoreaza in particular Spania, care a fost tentata sa emita datorie pe termen scurt. Madridul a refuzat pana in prezent orice sugestie privind posibilitatea unui plan de salvare, insa costurile de finantare la 10 ani se apropie cu rapiditate de 7 procente, un nivel peste care Grecia, Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa solicite ajutor de la FMI si UE.

Bancile interne si investitorii au suplinit oarecum sarcina de finantare dupa ce investitorii internationali si-au redus detinerile de datorie spaniola. Totusi, cifrele BCE arata ca bancile spaniole isi pierd apetitul pentru datoria guvernamentala si situatia va fi ingrijoratoare daca acest lucru va deveni un trend, cel mai apropiat test fiind emisiunea de titluri care va avea loc joi.

4. Bursele europene

Bursa spaniola a suferit recent cea mai mare scadere lunara de dupa sfarsitul anului 2010, sectorul financiar fiind lovit puternic. Firmele din sectorul serviciilor si din telecom sunt privite ca fiind prea dependente de consumatorii afectati de recesiunea din tara.

Insa subperformanta nu este corelata cu statutul de membru al zonei euro, asa cum indicele DAX o arata. Actiunile germane sunt in continuare deasupra nivelului inregistrat in urma cu un an (spre deosebire de Indicele global MSCI sau FTSE).

Nu este clar cat de mult aceasta supraperformanta a firmelor germane va continua daca economiile emergente vor creste mai incet decat se asteapta, asa cum a facut-o India in primul trimestru, avand in vedere dependenta puternica a Germaniei de exporturi.

5. Moneda euro

Scaderea euro in fata dolarului american a accelerat. In plus, revenirea dolarului a creat o dinamica ce intareste pesimismul traderilor cu privire la perspectiva monedei unice europene - putine banci centrale din tarile emergente convertesc dolari in euro, fiind dat faptul ca unele dintre acestea intervin in prezent pentru a incetini aprecierea monedei nationale in raport cu dolarul.

Si totusi, plafonul pus de Banca Nationala a Elvetiei la rata de schimb a francului elvetian in fata euro este tinut ferm, la nivelul de 1,20. Banca centrala a afirmat cu hotarare ca va apara plafonul la orice cost si chiar a precizat ca lucreaza la planuri pentru masuri de urgenta, precum controlul capitalurilor, daca zona euro se va destrama.