Introducerea euro-obligatiunilor, un instrument de punere in comun a datoriilor europene, nu va fi posibila pentru Berlin decat dupa finalizarea unui proces de integrare politica, a declarat, luni, un purtator de cuvant al guvernului german, citat de AFP.

Euro-obligatiunile "ar fi posibile la finalul unui proces de integrare politica in Europa", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, in cadrul unei conferinte de presa.

"Ceea ce este posibil este sa avem conditiile necesare care sa permita luarea in considerare a euro-obligatiunilor la sfarsitul acestui proces. Vorbim de mai multi ani ", a afirmat acesta.

Purtatorul de cuvant fusese intrebat de catre un jurnalist si cu privire la informatiile din presa anglo-saxona, care indicau o posibila schimbare de pozitie a germaniei referitor la euro-obligatiuni.

Berlinul este mai conciliant cu privire la problema realizarii unei 'uniuni bancare', asa cum a fost pusa in discutie de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana in ultimele saptamani.

Privind acest subiect, "trebuie sa asteptam sa vedem ce propuneri fac Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy si Mario Draghi", a spus purtatorul de cuvant al ministerului de finante, Martin Kotthaus.

O asemenea uniune bancara ar fi, de exemplu, o supraveghere centralizata a bancilor din zona euro si un mecanism de garantare a depozitelor.