In aceasta dimineata a inceput la Paris procesul apelulului facut de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel, impotriva sentintei date in 2010. Fostul trader a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, dintre care doi ani cu suspendare, dupa ce a provocat bancii franceze pierderi de aproape cinci miliarde de euro la inceputul lui 2008, potrivit AFP. De asemenea, Kerviel a fost obligat la plata unor daune in valoare de 4,9 miliarde de euro, suma pe care banca ar fi pierdut-o in urma speculatiilor fostului trader.

Urmareste live cele mai importante declaratii din timpul procesului,

Instanta l-a declarat vinovat pe Jerome Kerviel de abuz de incredere, fals si introducerea de date frauduloase intr-un sistem informatic.

Avocatul lui Kerviel a cerut achitarea clientului sau, invinovatind banca pentru scandalul care aproape a distrus-o, si a sustinut ca sefii traderului stiau de actiunile acestuia. Judecatorul a spus insa ca dovezile aduse de aparare "nu ne permit sa deducem ca Societe Generale avea cunostinta de actiunile fraudulente ale lui Jerome Kerviel". El a adaugat ca fostul trader "si-a depasit mandatul prin asumarea de pozitii speculative in proportii gigantice".

In timpul procesului, Jerome Kerviel a contestat acuzatiile si a refuzat sa-si asume raspunderea pentru aceasta pierdere. El a sustinut ca sefii sai erau la curent cu operatiunile pe care le derula - desi acestia au dezmintit acest lucru, in marturiile depuse - si spune ca ar fi putut sa se "redreseze", daca i s-ar fi lasat timpul necesar. Potrivit fostului trader, inchiderea pozitiilor a fost facuta la un moment prost, afirmatie contestata de avocatul bancii.