Planul de ajutor pentru Portugalia "este pe drumul cel bun, desi provocarile persista", au precizat luni creditorii internationali in cadrul unei noi evaluari a programului de austeritate si reformelor incepute in luna mai a anului 2011, relateaza AFP.

"Aceasta evaluare confirma faptul ca programul inregistreaza progrese semnificative", au declarat Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International intr-un comunicat comun.

Cum anuntase anterior si ministrul portughez al Finantelor, Vitor Gaspar, misiunea UE-BCE-FMI va recomanda plata unei noi transe de ajutor de 4,1 miliarde de euro, dintr-un imprumut total de 78 de miliarde.

"Dupa evaluarea institutiilor internationale, respectam programul de redresare", a afirmat ministrul.

"Dupa aceasta transa, vom primi aproximativ 75% din resursele financiare totale prevazute de program", dintr-un total de 78 de miliarde, obtinute in schimbul unui vast program de austeritate si de reforme pe parcursul a trei ani, a explicat acesta.

La randul sau, Troika a subliniat ca "autoritatile aplica politicile de reforma in mare masura asa cum a fost prevazut si procesul de ajustare externa este mai rapid decat se astepta", adaugand si faptul ca "obiectivul ambitios de deficit bugetar pentru 2012 (4,5% din PIB) este realizabil".

Insa, precizeaza aceasta, cresterea somajului "reprezinta o preocupare presanta" si eforturile de consolidare bugetara trebuie combinate cu restabilirea competitivitatii economiei portugheze, ceea ce constituie "un echilibru dificil de atins".

In egala masura, Troica a confirmat ca prognozeaza o scadere a economiei portugheze de 3 procente din PIB in acest an, apoi o relansare moderata, de 0,2%, in anul urmator. Precedentele previziuni ale acesteia aratau o scadere de 3,25% in 2012 si crestere de 0,3% in 2013.

Aceasta noua evaluare a permis constatarea unor "progrese in materie de reforme destinate sprijinirii cresterii pe termen lung". Desi saluta reforma codului muncii adoptata luna trecuta, Troika spune ca "masuri aditionale sunt necesare si urgente" pentru a relaxa aceasta piata.

Cu toate ca incertitudinile persista cu privire la capacitatea Portugaliei de a se refinanta normal incepand cu septembrie 2013 asa cum se prevedea, creditorii sai au spus inca o data "ca sunt pregatiti sa sprijine Portugalia pana cand tara va putea reveni pe pietele" private, cu conditia ca Lisabona sa continue aplicarea programului sau cu "rigurozitate".