"Exista o oarecare dificultate in comunicarea cu publicul. Pe langa asta, mai apare si riscul ca mass media sa preia ceea ce pentru noi e cel mai putin important iar pentru public este cel mai periculor- chestiunea cursului de schimb. Nu se va lua din tot acest efort al nostru de comunicare decat o cifra care se va plimba pe burtierele televiziunilor. Exemplul lui Eugen Radulescu este notoriu, dar vedeti ca este viu si nu l-am excomunicat. N-o sa va dau cifre pentru ca asta ar fi singurul lucru pe care l-ati prelua din toata aceasta discutie", a declarat Mugur Isarescu la un colocviu de politica monetara.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres
  • Isarescu, despre rezerva BNR

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a mai asigurat in discursul sau ca stam bine la capitolul "acoperirea din rezerva Bancii Centrale a importurilor", ca element care trebuie luat in calcul atunci cand se vorbeste despre evolutia rezervei valutare a tarii. "Din punctul de vedere al indicatorilor relativi, adica al raportului dintre rezerva internationala si importurile tarii, importurile prospective, nu cele trecute, cele prevazute in viitor, de bunuri si servicii stam inca bine de tot. Optimul de acoperire este intre 4 si sase luni, iar noi avem peste sase luni, chiar pana la sapte luni, chiar si dupa aceasta scadere a rezervei, de la sfarsitul lunii mai"a explicat Isarescu.El a admis ca evolutia crizei din Grecia nu a fost prevazuta, dar ca deteriorarea situatiei nu va afecta rezerva Romaniei. "N-am prevazut ce se intampla in Grecia, dar vremurile sunt tulburi. Stiam ca dupa ce te imprumuti mai trebuie sa dai si banii inapoi. Anul acesta este un an in care avem de platit vreo doua miliarde de euro, daca nu ma insel, din ratele scadente si de aceea noi consideram ca am tinut o rezerva la un nivelul optim", a mai aratat Guvernatorul BNR.

  • Despre cursul de schimb al leului

"Ce ne deosebeste de prognozele Romaniei din prezent versus 2007-2008? In 2007-2008 euro se intarea fata de dolar, dolarul scadea, in 2011-2012 este de-a-ndoaselea. Atunci se ducea spre 1,5 dolari/euro acum se duce spre 1,2 dolari/euro poate chiar 1,1 dolari/euro. Eu cred ca risca cei care vorbesc despre o progonza aproape fireasca a cursului spre 5 lei pentru un euro daca se intampla ceva in Grecia. Pai daca se intampla ceva in Grecia sa ma scuzati, se duce cursul spre 1,1 dolari/euro poate chair spre un dolar pentru un euro. Credeti ca aici la Banca Nationala ochii nu sunt atintiti la raportul intre leu si dolar? As spune ca o asemenea prognoza sufera, ca sa fiu delicat. Daca nu as fi delicat as spune ca sufera rau pentru ca nu intoduce un element esential: deosebirea clara intre 2007-2008 fata de 2011-2012 ",a mai spus Isarescu

  • Ce l-a facut pe Mugur Isarescu sa iasa public cu atata vehementa in apararea leului?

Cu numai doua zile inainte de discursul Guvernatorului BNR, presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, declara la un post de televiziune ca leul "s-ar putea îndrepta uşor spre nivelul de 5 lei/euro, indiferent dacă Grecia iese sau nu din zona euro, iar presiunile pe euro şi monedele din regiune vor continua în următorii ani".

E drept ca nu intotdeauna iesirile publice ale Guvernatorului au dus la eliberarea presiunilor pe curs (in sensul aprecierii sau dimpotriva, al deprecierii leului) decat pe termen scurt. Motivul e simplu: presiunile nu vin doar din fundamentele economiei romanesti, ci din evolutiile externe, pe care BNR nu le poate influenta sau un asemenea gest ar fi extrem de costisitor. ING sau Danske Bank au mai facut prognoze considerate nerealiste in privinta cursului de oficiali ai BNR, dar in timp ele s-au confirmat.

E drept, o parte dintre banci au expuneri pe moneda romaneasca si au interese in privinta unei anumite directii pe care o ia cursul, iar momentul octombrie 2008 a demonstrat ca BNR poate sa le traga presul de sub picioare celor care speculeaza pe leu. Nu demult, chiar si directorul directiei de audit a BNR si fost sef de banca comerciala, Eugen Radulescu, a vorbit despre posibilitatea ca leul "sa se duca in balarii", lucru nepermis pentru statutul unui bancher central. Marti, Isarescu a taxat pentru a n-a oara declaratiile de atunci ale fostului presedinte CEC Bank. "Exemplul lui Eugen Radulescu este notoriu, dar vedeti ca este viu si nu l-am excomunicat", a spus marti, Isarescu.

Guvernatorul considera ca pericolul unor declaratii privind cursul posibil al leului este periculoasa prin "trivializarea"lor de catre media si prin efectul de auto-implinire a profetiilor. "Daca scapa prognoza si apare in presa o cifra din scenariile noastre- care uneori iau in calcul si cel mai rau scenariu- acesta e considerat apoi nu un scenariu ci o prognoza, ceea ce nu e corect. Pui pe masa ipoteza cea mai putin plauzibila, in care chiar nu crezi dar care poate fi probabila. Sa vezi ce discutie frumoasa apare (in presa-n.red), a mai spus Isarescu.

  • Castiga cineva din deprecierea monedei?

Un curs depreciat al leului afecteaza atat populatia si companiile imprumutate in valuta, cat si bancile, ale caror bilanturi cresc (activele denominate in euro cresc) si poate aparea necesitatea unei suplimentari de capital. O moneda depreciata aduce avantaje exportatorilor, insa nici aici Romania nu se poate lauda prea tare, cata vreme multe dintre exporturi sunt bazate pe importuri incorporate, ceea ce diminueaza sensibil castigul potential din depreciere.

  • Care e probabilitatea ca euro sa atinga pragul de 5 lei?

Probabilitatea ca euro sa atinga nivelul de 5 lei este ridicata. Pana cand alegerile din Grecia nu vor clarifica drumul pe care acestia (grecii) il vor urma in Eurozona, investitorii se comporta cu prudenta maxima. Se fac pariuri mari pe iesirea Greciei din zona euro, pariuri in sensul deprecierii euro in fata dolarului. Combinat cu o retragere a capitalurilor nerezidentilor care vor sa isi conserve banii plasandu-i in active mai sigure (franci elvetieni, aur etc), leul are de pierdut.

Ceea ce ar putea intari moneda nationala ar fi intrari de valuta in tara, fie din investitii straine, fie absorbtia de fonduri europene. Adica exact unde suferim cel mai tare.