Bursa de Valori din Atena a scazut marti dupa-amiaza cu 6.08% (la 471.35 puncte) cu o ora inainte de inchidere, cu doua saptamani inainte de a testul alegerilor parlamentare din 17 iunie, in timp ce presiunile asupra Greciei se intensifica pentru ca grecii sa isi indeplineasca angajamentele luate in fata finantatorilor internationali.

Athex, indicele bursier elen, a deschis la un nivel usor mai ridicat, dar in scurt timp a scazut la cel mai scazut nivel din ultimii 22 de ani.

La ora 13,28 GMT GMT, indicele FTSEB al bancilor pierduse 11,69% FTSEB, iar actiunile National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din tara, indicau o scadere de 10%.

Reamintim ca agentia de rating financiar Standard and Poor's vede "cel putin o sansa din trei" ca Grecia sa iasa din zona euro, conform unui raport publicat luni in care relativizeaza totusi riscul de contagiune, transmite AFP.

"Consideram acum ca exista cel putin o sansa din trei ca Grecia sa iasa din zona euro", scrie S&P citata de Mediafax.

Insa agentia nu considera "pentru moment ca o retragere a Greciei va avea automat consecinte negative permanente asupra perspectivelor altor state periferice de a ramane membre ale zonei euro".

Iar "o iesire a Greciei nu va provoca in sine noi actiuni de degradare a ratingurilor suverane", adauga agentia.

Pentru S&P exista "o posibilitate" ca alegerile legislative de la 17 iunie "sa conduca la formarea unui guvern fundamental opus punerii in practica a conditiilor programului" de consolidare fiscala impus de UE si FMI in schimbul ajutorului pentru Atena.

Aceasta noteaza ca partenerii europeni ai Greciei sunt din ce in ce mai putin inclinati sa tolereze "devieri durabile si semnificative" cu privire la acest program.

Revenirea la moneda nationala "va fi probabil foarte costisitoare pentru populatia greaca", alimentand contractia economiei si austeritatea bugetara. Insa "dificultatile cu care se vor confrunta grecii trebuie sa le descurajeze pe celelalte state membre sa urmeze acelasi drum de iesire din zona euro", noteaza S&P.