Miercuri, agentia de evaluare Moody`s a anuntat retrogradarea ratingului Raiffeisen Bank International, Unicredit Bank Austria si Erste Bank, motivul fiind "deteriorarea calitatii activelor si expunerea considerabila a acestor banci pe pietele din Ungaria si Romania" Primele doua banci au fost retrogradate cu o treapta in vreme ce ratingul Erste a fost scazut cu doua trepte, mai anunta Moody`s in comunicatul de presa.

Citeste in atasament documentul integral

Scaderile de rating pentru cele trei cele mai mari banci austriece reflecta vulnerabilitatea lor la conditiile nefavorabile de pe unele dintre pietele lor de baza din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente (ECE / CSI),dar si riscul crescut la posibile socuri suplimentare din criza datoriilor din zona euro.

Rezervele limitate de capital cu ajutorul carora eventuale pierderi datorate mediului tensionat sa poate fi absorbite, lasa bancile vulnerabile la deteriorarea calitatii activelor si la alte potentiale socuri. Chiar daca bancile austriece si-au imbunatatit aceste rezerve, capacitatea de absorbtie a pierderilor intr-un scenariu negativ ramane sub cea a altor banci europene.

Vezi aici mai multe detalii

Finantarea operatiunilor de pe pietele est-europene de catre bancile-mama din Austria contribuie la rentabilitatea puternica, dar de asemenea, conduce la nepotriviri intre moneda finantarii si maturitate, se mai arata in comunicat.

Citeste in atasament documentul integral