Oficialii Ministerului Finantelor au remis un comunicat de presa in care ii transmit fostului lor ministru, acum europarlamentar, Theodor Stolojan ca nu cunoaste legea responsabilitatii fiscal-bugetare si ca solicitarea acestuia ca Guvernul Ponta sa faca "urgent" rectificarea bugetului pe anul 2012 este ilegala. Stolojan sustinea marti ca Guvernul Ponta trebuie sa faca de urgenta aceasta rectificare intrucat este "in afara realitatii economice, fiind depasit in raport cu noua prognoza de PIB pe 2012 si noul curs de schimb al leului".

Florin Georgescu, primviceguvernator BNRFoto: BNR

"Potrivit prevederilor art.15 din Legea nr.69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, orice rectificare a bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si a bugetelor fondurilor speciale, precum si utilizarea sumelor retinute in conformitate cu prevederile art.21 alin.(4) din Legea nr.500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa aiba in vedere concluziile raportului semestrial privind situatia economica si bugetara publicat, precum si opinia Consiliului Fiscal cu privire la acesta. Intr-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare si acestea nu pot fi promovate in primele 6 luni ale anului", se arata in mesajul Ministerului de Finante.

Guvernul Romaniei intentioneaza ca la sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august sa elaboreze un proiect de act normativ de rectificare bugetara pentru anul 2012.

"Facem precizarea ca potrivit prevederilor art.23 - litera c) din Legea nr.69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetara poate fi revizuit in situatia schimbarii Guvernului, caz in care, la inceperea mandatului unui nou Guvern, acesta va face public daca prin programul sau de guvernare se incadreaza in ultima strategie fiscal-bugetara aprobata de catre Parlament sau, in caz contrar, Ministerul Finantelor Publice va elabora proiectul unei noi strategii fiscal-bugetare, care sa respecte angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale, creditoare ale Romaniei.

Ca urmare, dupa alegerile parlamentare, noul Guvern poate revizui strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015, inclusiv cadrul de cheltuieli pe termen mediu, care va sta la baza construirii bugetului pe anul 2013.

Prin afirmatiile facute, domnul Theodor Stolojan demonstreaza ca nu cunoaste suficient de bine prevederile Legii nr.69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, lege care stabileste atat reguli fiscal-bugetare cat si reguli de intarire a disciplinei fiscal-bugetare", se mai arata in comunicat.