Ce se intampla cu deponentii si debitorii bancilor grecesti din Romania in cazul ”Grexitului”?
Cum banca-punte nu poate intra in faliment, toata lumea e invitata sa doarma linistita, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (actionar unic al bancii) vegheaza la preluarea activelor si pasivelor bancilor cu probleme urmand ca peste maxim 2 ani (perioada de functionare a bancii-punte) acesta sa vanda noua entitate unui investitor privat. Cum FGDSB nu acopera cu fondurile pentru despagubiri decat un faliment mic spre mediu din sistemul bancar, la nevoie Ministerul Finantelor poate imprumuta Fondul pentru a face fata primelor valuri de cereri de retragere. La si mai mare nevoie, Catalin Radu Tanase poate relua reportajul celebru din anul 2000, cand vajnicul angajat al Pro TV-ului filma de la BCR cu un munte de bani in spate si mesajul implicit “avem sa dam la toata lumea, nu va panicati”( in acel moment aparuse zvonul ca FNI-ul proaspat decedat avea bani la BCR si toata lumea se repezea sa retraga depozitele din BCR sa nu se poticneasca si institutia in cauza-in mentalul colectiv erau inca proaspete falimentele Bancii Religiilor, Bancoop, Albina, Credit Bank, etc).
Intrebarea de 100 de puncte este ce se va intampla daca cererile de retragere nu tin cont de semnalele linistitoare emise de autoritati, pe fondul unei panici generalizate in Europa (in prezent se poarta retragerea depozitelor din banci si in Spania nu doar in Grecia)? Ministerul Finantelor poate ruga BNR sa emita de urgenta niste titluri de stat pentru a face fata cererilor de retragere, ce te faci insa daca acestea sunt atat de consistente incat iti arunca deficitul in aer? La ce dobanzi se va refinanta ulterior Romania pentru a acoperi elegant cu presul sumele retrase de bancile grecesti transformate in cochilii goale de bancile mama?
Sa nu ne iluzionam ca sumele obtinute din vanzarea bancii-punte cu bilantul curatat vor acoperi alocarile de bani publici. Ganditi-va la rata mare de credite cu probleme si la procentele vehiculate la vanzarea acestora catre recuperatori (20-30% din valoarea unui astfel de imprumut). Ca sa nu mai pomenim de evolutiile cursului de schimb in eventualitatea deraparii parametrilor “macro” dupa o astfel de operatiune de salvare, fapt ce va inmulti creditele cu probleme.
Una peste alta, cine are de dat inapoi bani bancilor grecesti are motive sa fie optimist daca acestea dispar din peisaj. Cine a avut de a face cu institutiile care au preluat credite de la banci, stie ca exista spatiu mai mare de negociere si chiar ceva facilitati avand in vedere discounturile practicate la preluare. Cine are depozite...hm, hm...chiar vi se pare ca va imbogatiti cu un 1-2% in plus la dobanda? Chiar si intr-un deznodamant fericit, stresul nu-l puneti la socoteala?

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
:) Cu alte cuvinte cu cat e criza mai mare va fi mai bine!
1) mecanismul statului, cu banca punte, fond de garantare s.a.m.d. functioneaza bine. In cazul asta, depozitele cu 1-2% in plus sunt superok.
2) mecanismul de mai sus da cu indicatorii macro de pereti. In cazul asta, nu mi se pare ca dobanzile cu 1-2% mai mici de la concurenta imi ofera cine stie ce avantaj. In fond, toate depozitele din Romania sunt afectate de miscarea cursului valutar.
Fondul de Garantare NU garantează toate depozitele sub 100.000 Euro. Are bani pentru a despăgubi doar 1% din depozite. Pentru restul de bani spor la zece ani de judecată cu statul după modelul FNI. Daca azi intră Grecia in faliment, măine Alpha Bank încetează plăţile.
P.S. Probabil nu stiai nici ca Banca Romaneasca e de fapt greceasca... :)
Inca mai fabulezi?
In al doilea rand, FGDB are bani pentru aproape 2% din depozitele garantate, deci nu cunosti situatia concreta. In plus, smecheria e ca nu toate bancile falimenteaza simultan.
Daca nu-i ajung banii, fondul de garantare cere imprumuturi la ministerul de finante si achita TOATE depozitele sub 100.000 euro.
Deci, nu mai debitati ineptii dupa ureche, sau doar incercati cu orice pret sa semanati panica.
Multumesc anticipat!
Cum se poate asa ceva ? Chiar nu mai exista pic de bun simt si incredere in sistemele din tara asta ? Sincer e cam aiurea cum a pierdut procesul aceasta colega a ta!!!
Asa ca cei care va rugati sa dea faliment bancile grecesti ca sa nu mai replatiti voi creditele, nu faceti decat sa visati cu ochii deschisi. Trezirea, s-a facut dimineata!
Eu nu stiu cum un analist economic, sau ce o fi dl. Dogaru poate sa scrie asa ceva si mai ales o asemenea afirmatie sa fie publicata, in contextrul unui articol panicard si alarmist in esenta... serios chiar nu va filtrati contributorii?
Daca nu ma credeti, uitati comunicatul oficial al Moody's : http://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-covered-bonds-backed-by-Greek-assets--PR_247692