“In pofida turbulentelor persistente in zona euro, cu impact si in ECE, sectorul bancar din aceasta regiune a demonstrat ca este mult mai rezistent si puternic decat se anticipase la inceputul crizei. In special economiile din Polonia si Rusia au inregistart cresteri solide si prin urmare sunt adevarate staruri ale pietei bancare europeane” sublinieaza analistii Raiffeisen Bank International AG (RBI) si Raiffeisen Centrobank AG (RCB) in cea mai recenta editie a studiului anual “Raiffeisen Research - CEE Banking Sector Report”, intitulat “Rezultate bune in vremuri dificile”.

Cele mai importante idei din Raportul Raiffeisen:

  • Sectorul bancar din ECE si-a imbunatatit profitabilitatea in 2011
  • Pietele tarilor cu rate mari de crestere (Rusia, Polonia, Republica Cehia, Slovacia, Romania, Serbia si Albania) inregistreaza rezultate bune in 2011;
  • Activitatea de creditare creste sanatos; nu sunt semne de prabusire a creditarii;
  • Rata creditelor neperformante s-a stabilizat undeva in jur de 7% in 2011;

“Cand vorbim de industria bancara in regiunea ECE si potentialul ei de crestere in viitor, trebuie sa o plasam in contextul evolutiilor din zona euro. In termeni nominali si tinand cont de preturile practicate pe piata, intreaga regiune CEE genereaza in jur de 27 % din PIB pe cap de locuitor al zonei euro, in timp ce creditele din ECE reprezinta doar 9% din totalul creditelor acordate in aceasta zona”, a explicat Peter Brezinschek, analistul sef al Raiffeisen Research, subliniind potentialul sectorului bancar din regiunea ECE. La sfarsitul anului 2011, totalul activelor din regiunea ECE ajungea la 2.068 miliarde euro comparativ cu 1.846 miliarde euro la sfarsitul lui 2010. Aceste sume reprezentau 7,7% si respectiv 7,2% din totalul activelor bancare din Zona Euro. In fapt vorbim de sume mai mici decat bilantul unei singure banci mari din zona, cum e de exemplu Deutsche Bank, al carei bilant era de 2.164 miliarde euro la sfarsitul lui 2011.

Pe ansablul, sectorul bancar din regiunea ECE a devenit mai profitabil in 2011. Rentabilitatea capitalului propriu ROE (Return on Equity) pe intreaga regiune a crescut la12,8% in 2011, comparativ cu 10,4% in 2010. Brezinschek: “Cresterea profitabilitatii in sectorul bancar din ECE se datoreaza in mod clar stabilizarii ratei creditelor neperformante (NPL) pe intreaga regiune”. Daca ne referim la profitabilitate, sectoarele bancare din Rusia, Polonia si Republica Ceha s-au dovedit a fi cele mai atractive piete in 2011. Castigurile obtinute de bancile din ECE in ansamblul, in 2011, un an dificil, au confirmat parerile analistilor conform carora o rentabilitate a capitalului propriu in jur de 15% si o rentabilitate a activelor (ROA) de aproape 1,5% par fezabile pentru bancile din regiunea ECE pe termen mediu.

  • Rata de crestere mare pe pietele bancare, in conditiile in care creditul a crescut, in medie, cu 14% in 2011

Conform analistilor, sectorul bancar din regiunea ECE a demonstrat un grad ridicat de rezistenţă în 2011. Rata de crestere a creditelor ramane la un nivel sanatos, cu o crestere de 19% in 2011 an la an fata de 2010 in moneda locala si de 13% an la an in moneda euro. Aceasta evolutie pozitiva urmeaza unei cresteri bune a activitatii de creditare in 2010.

Potenţialul de creştere a pieţelor bancare din ECE este subliniat de cresterea reala cumulata a creditelor din perioada 2009-2011, care se ridică la aproximativ 25% (IPC-deflatate), in timp ce pentru zona euro se ridica la aproximativ 1%. E important de menţionat faptul ca nivelul de crestere a creditului din regiunea ECE, (nivel foarte inalt in perioada precriza) a revenit la o stare “noua de normalitate”. Multe din bancile din ECE si-au imbunatatit mult, in scadere, indicatorul credite/depozite. “Din 2009 depozitele atrase de bancile din regiunea ECE au depasit creditele acordate: pe o baza cumulativa din 2009 pana in 2011, depozitele atrase au crescut cu 38%, in timp ce creditele acordate au crescut cu 25%. In timp ce rata credite/depozite a scazut in majoritatea pietelor din ECE in ultimele 24 pana la 36 de luni, o anume divergenta intre scaderea raportului credite/depozite si lichiditatea bancilor persista in anumite sub-regiuni” a explicat Gunter Deuber, sef al Raiffeisen Research, ECE Research. El este convins ca trendul sanatos de colectare a depozitelor in regiunea ECE este o veste buna, pentru ca o crestere sanatoasa a sectorului bancar este legata strans de evolutia depozitelor atrase. Bazandu-se pe aceasta evolutie, Deuber se asteapta ca acesta regiune sa fie mai putin vulnerabila la socuri de genul celor inregistrate in perioada 2008/2009.

Cele mai performante sectoare bancare din regiune (pe care analistii Raiffeisen Research le-au identificat ca fiind piete cu rate de crestere ridicata, inca din raportul de anul trecut) reprezinta 80% din totalul pietei bancare din ECE. Acest grup de tari - format din Rusia, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Serbia si Albania - a inregistrat o performanta buna si a atins o crestere a creditarii de 14% de la an la an (in euro).

Prin contrast, restul tarilor (care inseamna 20% din piata bancara a regiunii) au inregistrat rezultate mai modeste in 2011, cu o stagnare, in cel mai bun caz, a activitatii de creditare. Conform analistilor, aceste performante divergente persista in regiune de mai mult timp. In ciuda acestor evolutii, creditarea corporate si creditele ipotecare raman la un nivel sanatos, chiar si in tarile care nu au inregistrat cresteri pe activitatea de creditare in 2011. Aceaste rezultate arata ca exista potential de creditare pentru ambele segmente (corporate si credite ipotecare) in toate pietele din regiunea ECE.

In general, analistii nu au gasit semnele unei crize a creditelor in ECE. “Exista cateva tari care au avut o expansiune rapida a creditelor in perioada pre-criza si acolo vedem o incetinire sau o stagnare a acestei activitati”, a adaugat Deuber.

  • Rata creditelor neperformante a atins un prag maxim

Rezultatele decente ale sectorului bancar din ECE au fost sutinute de atingerea unui varf al ratei creditelor neperformante in pietele mari din Cehia, Polonia, Rusia, Slovacia si Ucraina. Pe de alta parte, cele mai multe tari din Europa de Sud-Est (SEE) precum si Ungaria sau Slovenia (din Europa Centrala) nu au reusit sa urmeze tendinta de stabilizare a calitatii activelor in 2011. Pe ansamblu insa, rata creditelor neperformante in regiunea ECE s-a stabilizat in 2011 la 7%.

În general, trebuie subliniat insa că sectorul bancar din ECE este destul de mic în comparaţie cu sectorul bancar din zona euro. "Sectorul bancar din ECE acopera doar 9% din stocul total de credite din zona euro. Pornind de la aceasta cifra nu surprinde pe nimeni ca rata creditelor neperformante in Spania de exemplul este dublul celei pe care o atinge intreaga regiune ECE”, a spus Deuber.

  • Polonia si Rusia: cele mai atractive piete bancare din ECE

Analistii Raiffeisen Research considera ca pietele din Rusia si Polonia (care impreuna reprezinta 60% din sectorul bancar din ECE) au cel mai mare potential de crestere din regiune.

Acest lucru reflectă atât mărimea absolută a celor două pieţe bancare, precum şi previziunile conform carora in perioada 2012-2016 se vor atinge rate de crestere a creditarii de doua cifre. Conform acestor previziuni, Rusia va atinge o rata medie de crestere anuală a creditelor de 15,3% în perioada 2012 - 2016, ceea ce inseamna atingerea un sold al creditelor de 578 miliarde euro. Rata de crestere anuala a creditelor in Polonia, pentru aceeasi perioada, este prevazuta a fi 14,6% si va insemna o crestere a soldului creditelor de 170 de miliarde de euro pentru intreg sistemul bancar polonez. Văzând aceste cifre corelate cu valoarea totală a imprumuturilor din regiunea ECE de 1.195 miliarde de euro, uriasul potentialul al unor tari precum Polonia si Rusia devine evident.

  • Schimbari in actionariatul bancilor de top din regiunea ECE

Societe Generale, UniCredit, RBI si Sberbank, grupuri bancare foarte active si puternice pe pietele din regiunea Europei Centrale (cu exceptia Ungariei si Sloveniei) si/sau Rusia pot sa-si consolideze pozitiile in raport cu competitorii in termeni de crestere a creditelor si calitate a activelor.

“Bancile din Top 10, din punct de vedere active totale, au suferit schimbari ale actionariatului prin tranzactii de tip M&A – de exemplu achizitionarea Polbank (detinuta de EFG Eurobank, cumparata de RBI, a facut ca RBI sa devina cel de-al doilea mare grup bancar din Europa Occidentala prezent in ECE, dupa Unicredit”, a declarat Stefan Maxian, analist sef la Raiffeisen Centrobank. Cumpararea de catre Santander a Kredyt Bank a propulsat banca spaniola in Top10. În timp ce grupul bancar rusesc VTB se concentreaza pe tranzactii M&A pe piata de origine (Rusia), Sberbank a cumparat Volksbank International si, prin aceasta tranzactie, este prezenta pe şapte piete din ECE. Analistul Centrobank, Stefan Maxian, se aşteaptă ca acest val de consolidare să continue si in 2012, dar nu la acelasi nivel ca in 2011.