Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu: In niciun caz euro nu va atinge nivelul de 5 lei

Ministrul de Finante si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a negat miercuri categoric posibilitatea ca euro sa atinga pragul de 5 lei. In briefingul de presa care a urmat sedintei de Guvern de ieri, Florin Georgescu a spus ca in niciun caz acest nivel nu va fi atins. El a prezentat in cateva cuvinte motivele care au dus la actuala tendinta de depreciere pe care s-a inscris moneda nationala:"A fost vorba despre criza din Grecia, care i-a facut pe investitorii cu bani sa isi retraga banii pentru a-i plasa acolo unde considera ca sunt mai in siguranta. Leul insa se mentine mai bine decat alte monede din regiune, pentru ca fundamentele economiei romanesti sunt mai bune", a explicat Florin Georgescu. Ministrul de Finante a reluat si sugestia facuta anterior de Guvernatorul Isarescu, aceea ca BNR ar putea apara pragul de 5 lei/euro in cazul in care episoadele de depreciere vor continua. Florin Georgescu a mai spus ca isi mentine optimismul cu privire la cresterea economica pentru acest an, chiar daca presa vorbeste despre recesiune. "Daca discutam doar din punctul de vedere tehnic, suntem dupa doua trimestre consecutive de scadere, adica recesiune. Dar haideti sa nu ne uitam doar asa tehnic si sa vedem ca fata de T1 2011 am avut o crestere economica de 0,3%, chiar daca rostiti aceasta cifra cu vocea scazuta. Daca inmultim aceasta cifra cu 4, cate trimestre are un an, ne da 1,2% crestere economica, desi sigur ca nu asa se face calculul economic. Va spun, vom avea crestere in 2012", a incheiat ministrul Finantelor.

Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii de referinta la 1%

Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii de referinta la 1%. Cea mai mare parte a economistilor se asteptau la aceasta decizie, in ciuda problemelor din zona euro, alimentate de criza din Grecia si de incertitudinile privind fragilitatea sistemului bancar spaniol, si in ciuda asteptarilor pietelor. Banca Centrala Europeana a calmat pietele la inceputul acestui an, dupa ce a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar, prin operatiuni de imprumut pe trei ani desfasurate in decembrie si februarie, care au ajutat la relaxarea conditiilor de finantare ale bancilor. Presedintele Bancii Centrale europene considera insa ca nu este sarcina BCE sa suplineasca lipsa de actiune a altor institutii, sugerand ca o alta transa de imprumuturi ieftine pe termen lung nu reprezinta o optiune in prezent.

Dacia Lodgy, lansata oficial in Romania. Dokker va fi lansat in al treilea trimestru

Dacia a lansat ieri oficial in Romania cel de-al saptelea model al marcii, masina de familie Lodgy, produsa la noua uzina din Maroc. Pentru modelul Dacia Lodgy, compania a primit deja pana acum 200 de comenzi in tara si 8.000 pe plan mondial. Lodgy este deja in showroom-uri, iar Dacia desfasoara operatiunea Porti Deschise intre 7 si 10 iunie. "200 de clienti din Romania au comandat masina si fiindca este vorba despre clienti care nu au vazut-o, putem considera ca este un vot de incredere", a declarat directorul comercial al companiei. Lodgy costa intre 9.500 si 14.700 euro in Romania. Ca si in cazul celorlalte modele lansate in ultimii ani, cea mai mare parte a comenzilor facute de romani sunt pentru versiunea cu maxime dotari. La gama Dacia se vor adauga in al treilea trimestru doua noi modele: vehiculul de persoane Dokker si varianta utilitara Dokker VAN, a declarat pentru Hotnews.ro directorul comercial al grupului Renault in Romania.