Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat vineri la conferinta "Public Policies and The Direction of Financial Flows" ca, dupa 1990, tintirea monetara a fost prima optiune a Bancii Nationale, insa demersul nu s-a bucurat de succes, informeaza Agerpres.

"Dupa '90 concentrarea BNR a fost pe tintirea inflatiei. Daca nu ma insel, la momentul respectiv doar Noua Zeelanda se concentra pe tintirea inflatiei. Tintirea monetara a fost prima optiune a BNR, dar nu am reusit in acest demers, sa fiu foarte sincer, si motivul pentru care am incercat sa incepem cu tintirea monetara a fost acela ca aveam rezerve valutare scazute. Aveam consultanti, la momentul respectiv, din partea Fondului Monetar, care au spus ca este cea mai buna modalitate de a merge mai departe si ideea a fost sa facem acest lucru: tintirea inflatiei. Preconditiile pentru tintirea inflatiei nu erau indeplinite la momentul respectiv, nu existau discutii in acest sens", a declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca, la acea vreme, au fost construite niste bariere intre societatile de stat si cele private.

"Aveam un set surogat de bani care erau generati si masa monetara era tinuta foarte strict sub observatie si rezultatul nu a fost neaparat cel pozitiv. Imi amintesc ce furios a fost directorul european al FMI, Massimo Russo, cand s-a uitat la cifre si a vazut ca deficitul bugetar in Romania era aproape zero, masa monetara crescuse cu 20%, iar inflatia era 300%. Atunci a zis: «Ce e asta? Cine este de acord cu asta? Unde sunt banii? Ce se intampla?» Si atunci a vazut problema cu societatile detinute de stat. Am discutat aceste subiecte la momentul respectiv cu cei care incercau sa faca reforma. In alte tari europene sistemul de ancorare al monedei la alte monede nu a avut prea mult succes, iar tintirea inflatiei a devenit regimul preferat de majoritatea statelor, spre deosebire de Bulgaria si tarile baltice, care au mers mai departe pe aranjamente monetare si pe ancorarea monedei", a explicat Mugur Isarescu.