O vasta frauda implicand taxele la produsele alimentare de baza din Ungaria a afectat profiturile industriei de profil si poate crea o gaura in finantele publice precare ale tarii, afirma producatori agroalimentari, citati de Reuters.

Compania americana de marfuri Bunge estimeaza ca frauda fiscala corelata vanzarii de produse precum zahar, ulei comestibil, cafea si carne se ridica la 1 miliarde de euro pe an, iar autoritatile ar trebui sa faca mai multe pentru a combate acest lucru.

"Ungaria este una din principalele locatii pentru acest tip de frauda cu TVA in prezent", a spus Buff Greebe, director al Bunge in regiunea Dunarii, pentru Reuters.

Acest a spus ca evazionistii sunt atrasi de taxa pe valoare adaugata de 27% din Ungaria la cele mai multe dintre produsele alimentare, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, introdusa in acest an ca parte a eforturilor de a reduce datoria publica uriasa a tarii.

"Stimulentul este urias, iar industria alimentara trebuie sa colaboreze cu guvernul maghiar pentru a elimina acest lucru", considera Greebe.

Cifrele UE arata ca multe state membre au o rata a TVA aproape la jumatate fata de Ungaria, iar 21 de state aplica o rata mai mica de 15 procente pentru mai multe produse alimentare.

Bunge a spus ca exista putine date cu privire la persoanele din spatele acestor fraude, care pot pune in pericol continuare activitatilor companiilor din sectorul alimentar in Ungaria.

Auditorii spun ca o modalitate frecventa de fraudare consta in importul de bunuri din alte state ale UE fara plata la import a TVA si vanzarea produselor catre comercianti printr-o serie de companii tampon, adaugand TVA pentru fiecare tranzactie si incasand diferenta.

Agentia UE Europol estimeaza pierderi totale din TVA de 100 de miliarde de euro in UE, in fiecare an. Pierderile in Ungaria sunt de cel mult 5 miliarde pe an, sau aproximativ 10 procente din cheltuielile publice totale.

Bunge s-a alaturat unuia dintre cele mai mari grupuri agroalimentare din Ungaria, Bonafarm, pentru a evidentia scala fraudei si pentru a presa guvernul sa gaseasca o solutie eficienta.

"Nu este un fenomen nou. Acesta a existat de la introducerea TVA", a spus proprietarul Bonafarm, Sandor Csanyi, care de asemenea conduce si OTP Bank, cel mai mare creditor independent din Europa Centrala.

"Insa cu cat este mai mare diferenta dintre rata de TVA din Ungaria si ratele de TVA din statele vecine, cu atat mai mare este dorinta de a trisa si a cuceri noi cote de piata", a spus acesta.

Conform analizei realizate de consultantii Ernst & Young, firmele solicita ca TVA-ul la alimentele de baza sa fie redus sub 10 procente.

Analiza este legata de frauda cu TVA la sectorul uleiului comestibil din Ungaria, unde Bunge este un furnizor de top.

Un alt tip de frauda implica achizitionarea bunurilor in Ungaria si exportarea acestora pe hartie, apoi solictarea de returnare a TVA-ului. Produsele raman in tara si, cu toate acestea, sunt vandute cu TVA.

De obicei frauda implica brand-uri mici care si-au crescut cota detinuta pe piata de ulei maghiara de la 10 la 42 de procente in ultimii doi ani, afirma Bunge.

"In cazul nostru, daca se compara anul 2009 cu situatia in care suntem azi, am pierdut aproximativ 25% din volum si 85% din profitabilitate pe piata interna din Ungaria", spune Greebe. Prin urmare, compania ameninta acum ca ar putea sa renunte la o parte dintre operatiunile sale in aceasta tara.

Bunge, care a avut la nivel global venituri de 13,4 miliarde de dolari in primul trimestru din 2012, planuieste sa solicite firmei Ernst & Young sa realizeze astfel de evaluari pentru toate produsele alimentare de baza din Ungaria.

Autoritatile fiscale din Ungaria au declarat pentru Reuters ca au inceput o serie de investigatii si ca au descoperit fraude de 375 milioane de euro anul trecut, cea mai mare parte a acestora implicand TVA.