Exporturile Chinei au crescut surprinzator in luna mai 2012, semnalizand faptul ca a doua cea mai mare economie a lumii isi poate reveni, relateaza BBC.

In luna mai exporturile au crescut cu 15,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (mai 2012-mai 2011), peste asteptari. In aprilie acestea au avut o expansiune de 4,9%.

Cu toate acestea, productia industriala si vanzarile cu amanuntul au continuat sa dezamageasca.

Analistii au spus ca, desi cifrele privind comertul au fost unele pozitive, autoritatile chineze vor contina sa ia masuri pentru a stimula cresterea economica.

"Economia interna a incetinit substantial. Acest lucru se va repercuta asupra importurilor in urmatoarele luni, astfel ca este de asteptat sa fie o exceptie mai degraba decat o noua normalitate", a spus Alistair Thornton de la IHS Global Insight din Beijing.

Productia industriala a crescut cu 9,6% in mai fata de aceeasi perioada a anului precedent, o cifra sub asteptari.

De asemenea, vanzarile cu amanuntul au fost sub estimari, crescand cu cel mai redus ritm din februarie 2011.

Banca centrala a Chinei a redus ratele dobanzii joi, pentru prima oara in mai mult de trei ani, in intentia de a sprijini cresterea economica si pe fondul ingrijorarilor privind o posibila incetinire.

Indicele preturilor de comsum a scazut in mai la 3 procente, a comunicat biroul de statistica, o valoare sub tinta guvernului pentru 2012, de 4%.

Acest lucru, spun analistii, va oferi mai mult spatiu autoritatilor de la Beijing pentru o continuare a relaxarii politicilor si pentru a impulsiona economia.