India ar putea fi prima tara din grupul BRIC retrogradata de la statutul de tara aflata in categoria investitionala, a anuntat Standard and Poor's, la doua luni dupa ce agentia de rating ii atasase perspectiva negativa, relateaza cotidianul francez Les Echos.

"Incetinirea cresterii PIB-ului si obstacolele politice in fata deciziilor economice sunt printre factorii care cresc riscul ca India sa-si piarda ratingul 'investitional'", a comunicat agentia de rating Standard & Poor's, intr-un raport realizat pe 8 iunie si publicat luni.

India este notata in prezent cu "BBB-", cel mai scazut rating din categoria recomandata investitiilor, Standard & Poor's retrogradand in aprilie perspectiva ratingului celei de-a treia economii a Asiei de la stabila la negativa.

Cresterea PIB-ului indian s-a situat la 5,3% in primul trimestru, cel mai redus ritm de crestere din ultimii noua ani, si "incapacitatea de liberalizare in continuare a economiei ar putea reduce potentialul de crestere pe termen lung al Indiei si, asadar, poate afecta ratingul sau suveran", precizeaza raportul.

Economistii se asteapta ca aceasta retrogradare a ratingului Indiei, aflat deja la cel mai redus nivel din statele membre BRIC - Brazilia, Rusia, India, China - sa accentueze reculul bursei de la Bombay si moneda nationala a tarii, rupia.