Agentia Fitch a degradat luni cu doua trepte ratingurile celor mai mari doua banci spaniole, Santander si BBVA, la BBB+, mentinandu-le totusi deasupra ratingului Spaniei, care a fost redus saptamana trecuta cu trei trepte, la BBB, relateaza AFP.

"Este exceptional ca bancile sa se situeze peste" ratingul tarii lor de origine, afirma Fitch, intr-un comunicat, in care adauga ca "diversificarea geografica si o solida performanta financiara" le permit sa contracareze efectele recesiunii in care a reintrat Spania in primul trimestru.

Agentia subliniaza ca, in cadrul recentului test de rezistenta aplicat bancilor spaniole pentru a le evalua nevoile de recapitalizare, "Santander si BBVA au obtinut un rezultat mai bun decat numeroase banci de talie medie si case de economii".

Degradarea, insotita de o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ratingul lor ar putea fi redus din nou, corespunde deci reducerii notatiei suverane a Spaniei, pronuntata in 7 iunie.

Cele doua institutii nu fac parte din planul european decis in favoarea bancilor spaniole, anuntat sambata si care s-ar putea ridica pana la 100 de miliarde de euro.