Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect: Rompetrol Rafinare trece de la Ministerul Finantelor la Ministerul Economiei

Actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare vor trece din administrarea Ministerului Finantelor in administrarea Ministerului Economiei, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern. Unul dintre motivele acestei schimbari este faptul ca Ministerul Finantelor "nu dispune de personal de specialitate in domeniul de activitate al S.C. Rompetrol Rafinare S.A.", se arata in nota de fundamentare a proiectului. In prezent, Ministerul Finantelor detine aproape 45% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Piata masinilor second-hand ia viteza, inmatricularile de masini noi, pe minus in luna mai

Inmatricularile de masini second-hand s-au triplat in Romania, luna trecuta, in comparatie cu luna mai a anului trecut. Segmentul masinilor noi a scazut insa cu aproape zece procente, arata cele mai recente date ale Politiei. Per total, in primele cinci luni ale anului s-au inmatriculat peste 86.000 de masini, ceea ce reprezinta un avans de 37% fata de perioada ianuarie – mai 2011. In ce priveste masinile noi, cele mai cumparate au fost Dacia, Volkswagen, Skoda si Ford. Dintre marcile germane premium, BMW a mers cel mai bine, totalul fiind de 920 de masini intre ianuarie si mai. Marca este urmata de Audi Mercedes. Pe piata de second-hand, Volkswagen este lider la numarul de masini, cu aproape 15.000 de masini inmatriculate. Opel a trecut de 12.500 unitati, Ford a depasit 7.700, fiind urmat de Audi si BMW.

Spania va fi supravegheata de creditorii internationali, contrar declaratiilor optimiste ale premierului Rajoy

Spania va fi supravegheata de creditorii internationali, dupa acordul de salvare a bancilor agreat sambata. Anuntul a fost facut de oficiali ai Germaniei si Uniunii Europene, citati de Reuters. Aceasta afirmatie contrazice insa declaratiile prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy, care a sustinut ca ajutorul va fi dat fara astfel de constrangeri. Pietele financiare au raspuns usurate la acordul de sambata prin care Madridul va primi maximum 100 de miliarde de euro pentru a recapitaliza bancile supraindatorate, investitorii fiind interesati in achizitionarea titlurilor financiare. Moneda euro si bursele europene au crescut, iar bursa din Madrid a deschis in crestere cu 5,3 procente. Premierul Rajoy a spus duminica faptul ca Madridul a iesit invingator asigurandu-si ajutorul partenerilor din zona euro, fara a apela la un program de finantare complet, precizand ca salvarea Spaniei nu are nimic de-a face cu procedurile impuse Greciei, Irlandei si Portugaliei. Insa, comisarul european pentru concurenta si ministrul german de finante au mentionat ca, la fel ca in cazul altor ajutoare financiare, o "troica" formata din Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana va supraveghea programul de asistenta financiara. FMI va fi implicat complet in monitorizarea programului Spaniei, chiar daca acesta nu a contribuit cu fonduri, si bancile care au primit ajutorul trebuie sa prezinte un plan de restructurare, au adaugat oficialii europeni.

Exporturile Chinei au crescut surprinzator in luna mai, insa temerile privind incetinirea economica persista

Exporturile Chinei au crescut surprinzator in luna mai 2012, semnalizand faptul ca a doua economie a lumii isi poate reveni, relateaza BBC. In luna mai exporturile au crescut cu 15,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aprilie, acestea au avut o expansiune de 4,9%. Cu toate acestea, productia industriala si vanzarile cu amanuntul au continuat sa ramana scazute. Banca centrala a Chinei a redus ratele dobanzii saptamana trecuta, pentru prima oara in mai mult de trei ani, in intentia de a sprijini cresterea economica si pe fondul ingrijorarilor privind o posibila incetinire. Acest lucru, spun analistii, va oferi mai mult spatiu autoritatilor de la Beijing pentru o continuare a relaxarii politicilor si pentru a impulsiona economia.