Italia nu are nevoie sa fie ajutata pentru a raspunde crizei datoriilor, a declarat marti prim-ministrul italian Mario Monti, intr-un interviu la postul public de radio ARD, in timp ce temerile legate de nevoia de a ajuta tarile cu probleme au reaparut. "Italia, chiar si in viitor, nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de sprijin al Zonei euro (EFSF)", a declarat dl Monti la ARD, scrie presa italiana.

Fostul comisar european, care a negat energic zvonurile despre o posibila contaminare a Romei de la criza datoriilor, a cerut pietelor si observatorilor "sa nu fie conduse de stereotipuri sau prejudecati."

"Am inteles ca Italia a fost asociata cu ideea de o tara indisciplinata in trecut", dar "acum ea este mult mai disciplinata decat multe alte tari europene", a spus el.

"Tara noastraplateste,princontributia safinanciaraproportionala (la UE), pentru a ajutaGrecia,Portugalia,Irlandasiacum Spania.Si acumplateste, de asemenea,dobanziextrem demari din cauza tensiunilordin piata",a adaugat el.

Montia numit"totalnepotrivite"comentariileministruluil austriacde Finante, carenua excluscaItaliaar putea avea nevoie de ajutor.