Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Americanii pun la bataie contracte intre 25 si 250 de milioane de dolari pentru constructia si serviciile oferite bazei de la Deveselu

Americanii pun la bataie contracte intre 25 si 250 de milioane de dolari pentru constructia si serviciile oferite bazei de la Deveselu. Este vorba despre contracte cu guvernul american, puse la dispozitia companiilor romanesti care vor sa se implice in construirea bazei de la Deveselu si care vor sa ofere servicii aici. Reprezentanti ai guvernului american le prezinta zilele acestea oamenilor de afaceri romani si straini facilitatile de la viitoarea baza americana, modul de participare la licitatiile pentru obtinerea contractelor si specificatiile tehnice pentru constructii. Contractul de mentenanta al bazei este pe maximum 4 ani si are o valoare cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de dolari anual. Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reamintit in deschiderea conferintei de la Bucuresti ca acordul negociat cu guvernul american prevede ca firme romanesti sa fie implicate, in construirea bazei de la Deveselu, iar ele sa se bucure de tratament egal cu companii straine. Baza va avea o structura civila, administrativa, care cuprinde de la restaurant la sala de fitness si clinica medicala pentru cei maximum 250 de americani care s-ar putea afla la un anumit moment in baza, dar va avea si structura militara propriu-zisa pentru construirea careia contractele sunt cuprinse intre 150 si 250 de milioane de dolari. Constructia bazei de la Deveselu este programata sa inceapa in primavara anului viitor si va dura 2 ani.

Banca Mondiala: Tarile in dezvoltare ar trebui sa se pregateasca pentru o incetinire a cresterii economice si pentru o "perioada dura". Pentru Romania este estimata o rata de crestere de 1,2% in 2012

Tarile in dezvoltare ar trebui sa se pregateasca pentru o incetinire a cresterii economice si pentru o "perioada dura", avertizeaza Banca Mondiala in raportul privind perspectivele economice globale. Banca Mondiala anunta o lunga perioada de volatilitate in economia globala, daca in zona euro criza datoriilor suverane se va agrava. Banca prognozeaza ca in acest an tarile in curs de dezvoltare vor avea o crestere economica de 5,3 procente, in scadere fata de anul trecut, cand cresterea a fost de 6,1 procente. Pentru Romania, in acest an este estimata o rata de crestere de 1,2 procente, iar pentru anul viitor se prognozeaza o expansiune a economiei de 2,8%.

Spania: Premierul Rajoy declara "razboi" BCE si Bundesbank, pentru a contracara recesiunea economica

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat ca se va "lupta" cu reprezentantii Bundesbank si cu cei ai Bancii Centrale Europene, care refuza sa cumpere datoriile tarilor care se confrunta cu probleme de refinantare pe pietele financiare. Rajoy a declarat ca le-a scris presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, solicitand masuri care sa contracareze scaderea creditarii. Premierul spaniol duce o ofensiva dupa ce pachetul financiar de 100 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor din Spania nu a linistit piata obligatiunilor de stat. Comisia Europeana prognozeaza ca deficitul bugetar al Spaniei va fi de 6,4% din Produsul Intern Brut in acest an si de 6,3% anul viitor; cifrele vor ramane la acest nivel chiar si prin adoptarea planului de reducere a cheltuielilor si de crestere a taxelor, in valoare de 45 de miliarde de euro.

Renault vrea ca guvernele europene sa reia programele de tip Rabla fiindca vanzarile de masini noi scad sever

Renault vrea ca guvernele europene sa reia programele de tip Rabla, pentru ca vanzarile de masini noi scad sever. Al doilea om din Renault, Carlos Tavares, a declarat ca Guvernele din Franta si din alte tari din Occident ar trebui sa reintroduca aceste programe sau sa ia alte masuri care sa stimuleze cererea pe piata auto. Seful Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a anuntat ca se pregateste pentru ce e mai rau pe piata auto; acesta estimeaza o stagnare in urmatorii trei-patru ani in Europa, unde situatia este grava. Piata auto europeana a scazut cu 7% in primele patru luni ale anului, iar in Franta scaderea a fost de 18 procente. Spania, Grecia si Italia sunt piete care scad puternic, iar prognozele pentru intreaga Europa arata acelasi trend pentru intreg anul. Programele de tip Rabla au ajutat mult pietele din Vest, cel mai de succes exemplu fiind Germania, unde in 2009 aproximativ doua milioane de oameni si-au luat masini noi, profitand de o prima de casare de 2.500 de euro.