Spania: Datoria bancilor spaniole la BCE a atins in luna mai un nou record, 287,8 mld euro
Aceasta cifra, care de asemenea reprezinta un indice al capacitatii (sau a incapacitatii) pe care bancile spaniole o au de a reveni pe piete pentru a se finanta, in loc de a apela la BCE, a batut record dupa record incepand cu luna ianuarie, conform datelor oferite de Banca Spaniei si publicate joi.
Sumele bancilor spaniole obtinute de la BCE, care reprezentau 131,9 miliarde de euro in luna iulie a anului 2010, au scazut constant la aproximativ 42,23 miliarde in aprilie 2011.
Ulterior, dupa luna iulie, acestea au crescut din nou, fiind inregistrata o majorare de 9,2 procente intre lunile aprilie si mai.
Aceasta suma este amplificata de injectia de lichiditati facuta de BCE, care a realizat in decembrie si februarie doua operatiuni de imprumuturi pe trei ani destinate bancilor, la rate ale dobanzii avantajoase.
La prima operatiune, in valoare de 489 miliarde, au participat mai mult de 500 de banci, in timp ce la a doua operatiune au fost 800 de institutii financiare care au imprumutat un total de 530 de miliarde de euro.
Injectia de lichiditati a vizat ajutorarea bancilor, care intampina greutati in finantarea de pe piete, intr-un climat general de neincredere.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic