Parlamentul bulgar a decis sa renunte partial la moratoriul privind fracturarea hidraulica in domeniul gazelor naturale si explorarea si extractia petrolului, informeaza agentia novinite.

Moratoriul a fost ridicat doar pentru extractia gazului natural conventional, a punctat ministrul Economiei si Energiei, Delyan Dobrev. Utilizarea tehnicii fracturarii hidraulice ramane in continuare suspendata pentru activitatile in domeniul gazelor de sist.

"Extractia gazului local este cu 40% mai ieftina. Sper ca va fi sprijinit acest text, fiind un mesaj clar ca dorim preturi rezonabile la gaz si independenta energetica. Interdictia din moratoriu este perfect clara. Punctele 2 si 3 arata ca explorarea si extractia gazelor de sist sunt suspendate", a spus Dobrev in parlamentul bulgar.

Amendamentul a fost sustinut de 92 de deputati, 12 au votat impotriva iar 6 s-au abtinut de la vot.

Parlamentul Bulgariei a adoptat pe 18 ianuarie un moratoriu pe perioada nedeterminata privind fracturarea hidraulica, iar decizia a urmat unui val de proteste din partea ecologistilor.

Pe 17 ianuarie, guvernul bulgar a revocat permisul de explorare a gazelor de sist oferit companiei Chevron pentru depozitele din Nord-Estul Bulgariei, invocand faptul ca exista dovezi insuficiente privind efectele fracturarii hidraulice asupra mediului inconjurator.